Külföld

Koronavírus: Társadalmi konszenzus alakult ki a rendkívüli intézkedések mögött

A Századvég kutatásából kiderül, hogy a hónap elején mért eredményekhez képest nőtt az aggodalom a magyar lakosság körében a járvány terjedése kapcsán: a megkérdezettek közel háromnegyede (74 százaléka) aggasztónak ítéli a koronavírus terjedését, míg a 25 százalékuk nem tart tőle.

Koronavírus: Társadalmi konszenzus alakult ki a rendkívüli intézkedések mögött
Az étkezőt fertőtlenítik Budapesten, a IX. kerületi Haller Gardens irodaházban, miután az épületben lévő UPC Magyarország Izraelben járt egyik férfi dolgozójáról kiderült, hogy koronavírusos. Ő a tizenhatodik hazai beteg. Lezárták és fertőtlenítették az irodákat. Egy lapunk birtokába jutott körlevél szerint két napra minden más, az irodaházban található cégnél is home office-t rendeltek el. Az országos tiszti főorvos elmondása szerint egészen jövő szerdáig zárva lesz az épület. (PS)
Fotó: MH/Katona László

A felmérés alapján megállapítható, hogy a válaszadók 95 százaléka hallott arról, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett és rendkívüli intézkedéseket vezetett be, ezzel szemben az 5 százalékuk nem értesült e fejleményekről.

A járvány megfékezése érdekében bejelentett kormányzati intézkedések jelentős társadalmi támogatottságot élveznek. A Kína, Irán, Dél-Korea illetve Olaszország tekintetében életbe lépő utazási tilalommal a megkérdezettek 95 százaléka egyetért, míg 4 százaléka ellenzi a rendelkezést. A koronavírussal érintett országokból hazatérők számára előírt otthoni karantén bevezetését a válaszadók 94 százaléka, a szlovén-magyar és osztrák-magyar határon történő határellenőrzés visszaállítását 92 százaléka támogatja, míg az 5 illetve 6 százalékuk nem ért egyet az előbb említett intézkedésekkel.

A felmérés alapján megállapítható, hogy a válaszadók 95 százaléka hallott arról, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett és rendkívüli intézkedéseket vezetett be
A felmérés alapján megállapítható, hogy a válaszadók 95 százaléka hallott arról, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett és rendkívüli intézkedéseket vezetett be
Fotó: Századvég

Hasonló képet láthatunk az egyetemi, illetve főiskolai távoktatás elrendelésével, valamint a 100 főnél nagyobb beltéri, és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásával kapcsolatban: az előbbi intézkedéssel a megkérdezettek 86 százaléka ért egyet, ezzel szemben a 12 százalékuk nem tartja szükségesnek ezt a lépést, míg az utóbbi korlátozás kapcsán ez az arány 85, illetve 14 százalék.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom