Külföld

Von de Leyen: Járványhelyzetben „mindannyian olaszok vagyunk”

Az új koronavírus okozta járványhelyzetben „mindannyian olaszok vagyunk” - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Von de Leyen:  Járványhelyzetben „mindannyian olaszok vagyunk”
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vezetése alatt álló testület első 100 napjáról szóló sajtótájékoztatón
Fotó: AFP/JOHN THYS

Ursula von der Leyen leszögezte: az Európai Unió teljes mértékben készen áll arra, hogy megadjon Rómának minden szükséges segítséget a válsághelyzet kezelésében, és egyúttal az egyoldalú nemzeti intézkedések, a határok lezárása és a határellenőrzés visszaállítása ellen emelt szót. Mint mondta, az ilyen intézkedéseknek jelentős társadalmi és gazdasági hatásai vannak.

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartja túl hatékonynak az általános utazási tilalmak elrendelését” - emelte ki, hozzátéve, hogy az egységes piac működésének folytonosságának garantálásával elkerülhető a dominóhatás.

Bejelentette: az EU 37 milliárd eurós befektetési kezdeményezést hoz létre a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, továbbá 8 milliárd euró hitelt biztosít a legnehezebb helyzetbe került ágazatok mintegy 100 ezer vállalatának.

Von der Leyen aláhúzta, hogy arányos válaszokat kell adni a kihívásokra. Szerinte a kiterjedt egészségügyi ellenőrzések elrendelése megfelelő intézkedés lenne a jelenlegi helyzetben. „Ha minden uniós tagállam elköteleződik az egységes fellépés mellett, akkor az EU képes lesz ellenállni a gazdasági és társadalmi sokkhatásnak”- fogalmazott.

Marghrete Vestager versenyjogi biztos leszögezte, az EU mindent megtesz azért, hogy az európai cégek megfelelő likviditással rendelkezzenek, s felhívta a tagállami kormányok figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok lehető teszik az állami támogatásokat a segélyre szoruló vagy likviditáshiánnyal küzdő vállalatok számára.

„Ebből a szempontból az EU teljes rugalmasságot fog biztosítani” - tette hozzá.

A dán uniós biztos továbbá tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság kompenzációs rendszert fog bevezetni az idegenforgalmi, a szállodai és a közlekedési ágazat számára, lehetővé téve a kormányok számára a megfelelő banki likviditás biztosítását. Hangsúlyozta emellett, hogy a tagállamok bértámogatásokkal, a társasági adók, a hozzáadott-érték adók felfüggesztésével tudják támogatni saját gazdaságukat a visszaesés megelőzése érdekében.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős bizottsági alelnök szerint elsősorban egészségügyi válság van, amelynek jelentős gazdasági hatásai lesznek. Hangsúlyozta azonban, hogy az EU gazdasága „erős és ellenálló”, s az EU igyekszik minden létező támogatást megadni, hogy a fokozott negatív kihatások elkerülhetők legyenek.

„A költségvetési szabályok rugalmas alkalmazása most elkerülhetetlen. Az Európai Unió kész lazítani ezeken, és lehetővé tenni a járvány által legkomolyabban érintett országok költségvetési kötelezettségvállalásainak felfüggesztését” - nyomatékosította.

Kapcsolódó írásaink

Élet a karanténban

ĀNem elég összefogni a szomszéddal, vagy ismerősökkel, az egész országnak együtt kell küzdenie a nehéz pillanatban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom