Külföld

Róma fegyelmezetten viseli a szigorításokat

Bezártak a nem létfontosságú kereskedelmi egységek Olaszországban

Újabb járványintézkedéseket jelentett be szerda este Giuseppe Conte olasz kormányfő: országszerte bezárják a nem létfontosságú kiskereskedelmi egységeket. Olaszországban csütörtök estig 15 113 megbetegedést jelentettek, 1016-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe. Egy kutatás szerint a vírus nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezett az országba.

Róma fegyelmezetten viseli a szigorításokat
Kihalt utcák Rómában. Szinte egy lélek sem volt tegnap a Szent Péter tér közelében
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Rómában üresek az utcák, a terek, a parkok, teljes a csend. Az örökmozgó rómaiak fegyelmezetten követik a hatóságok által elrendelt szabályokat. Az utcákon elvétve tartózkodó személyek szájmaszkot viselnek és az otthonuktól való távozás esetén magukkal viszik az úti céljuk indoklására szolgáló hatóságok által kiadott űrlapot.

A kereskedelmi egységek padlózatán jelzések segítik az előírt egy méteres távolság megtartását. A még üzemben lévő élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban csak korlátozott számban léphetnek a zárt helyiségbe, a többiek fegyelmezetten, egyméteres távolság megtartásával várakoznak a kültérben. Az élelmiszerboltok ellátása zökkenőmentes, teljes árubőség várja a vásárlókat, nem tapasztalható pánikszerű felvásárlás. A vendéglátó egységek, kávézók, éttermek, szállodák zárva tartanak, miközben továbbra is nyitott kapukkal várják a vásárlókat a dohányboltok, újságárusok.

Többen kifejezték, hogy az északi tartományhoz hasonló, még szigorúbb intézkedések betartására is hajlandóak lennének. A parkokban, szabadtéren kocogókat, sportolókat is otthonukba tessékelték. Egyre többen végzik otthonukban munkájukat. Az egy hete tartó iskolai kényszerszünet alatt a diákokhoz internetes portálok segítségével juttatják el a tananyagot videófelvételeken és gyakorlatokon keresztül, amiket otthonukban kell elvégezniük. Az egyház is a világhálón keresztül szól a hívekhez. A zárt ajtók mögött megtartott szentmiséket a  Youtube-on követik a hívek.
Felelősségteljes elszántsággal és egymás iránti odafigyeléssel viselkednek a rómaiak, biztatva egymást a kitartásra. A lakóházak ablakaiba kifüggesztett szivárványt ábrázoló, „Minden jóra fordul” feliratú transzparensekkel tartják életben
a reményt.

Kapcsolódó írásaink