Külföld

Lassul az élet Belgiumban, szükségállapot Észtországban és Bulgáriában, rendkívüli állapot New Yorkban

Az iskolák, az éjszakai klubok, a kávéházak és az éttermek is bezárnak péntek éjféltől Belgiumban az új típusú koronavírus terjedésnek megelőzése érekében. Erről döntött rendkívül ülésén a belga nemzetbiztonsági tanács csütörtök éjjel.

Lassul az élet Belgiumban, szükségállapot Észtországban és Bulgáriában, rendkívüli állapot New Yorkban
Az egyedül élő időseket arra kérik, hogy maradjanak otthon, csak élelmiszer-vásárlás céljára mozduljanak ki, de csak csúcsidőn kívül
Fotó: MH

Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök tájékoztatása szerint minden szabadidős tevékenységet, legyen az sport, kulturális vagy ünnepi jellegű, méretétől, a résztvevők számától vagy jellegétől függetlenül, akár állami, akár magánrendezvény, törölni kell, vagy el kell halasztani. A szórakozóhelyeket, kávéházakat és éttermeket egyaránt be kell zárni.

Rendes nyitva tartás szerint csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek maradhatnak nyitva. A többi üzlet kizárólag a hétközben lesz nyitva, hétvégén zárva kell tartaniuk. Az iskolák szintén bezárnak, az órákat nem tartják meg. Mindazonáltal meg kell szervezniük az ott-tartózkodást mindazon gyerekek számra, akiknek a szülei az egészségügy területén dolgoznak, és azoknak, akiknek a nagyszülőkön kívül más felügyeletet nem tudnak biztosítani. Az óvodákat a bezárás nem érinti - közölte.

Az egyedül élő időseket arra kérik, hogy maradjanak otthon, csak élelmiszer-vásárlás céljára mozduljanak ki, de csak csúcsidőn kívül. A munkáltatókat felszólították, hogy munkakezdés szempontjából legyenek rugalmasok, ezzel is csökkentve a közlekedés túlzsúfoltságát, valamint ösztönözzék a távmunkát. A tömegközlekedés továbbra is működni fog, de a miniszterelnök azt javasolta, hogy csak szükség esetén vegyék igénybe az emberek.

A rendőrség ellenőrzi a rendelkezések betartását, és adminisztratív eszközökkel kényszeríti ki végrehajtásukat - közölte Wilmes.

A rendelkezések péntek éjféltől április 3-ig, a húsvéti szünetet megelőző péntekig maradnak érvényben - mondta az ügyvezető miniszterelnök.

Csütörtökön 76 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel 399-re emelkedett a fertőzöttek száma Belgiumban. Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában 66 új esetet, Brüsszelben hármat, Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű részében pedig 16 új esetet diagnosztizáltak. Az országban három ember halt meg koronavírus-fertőzésben.

New Yorkban rendkívüli állapotot hirdettek ki

New York városban rendkívüli állapotot hirdettek ki csütörtökön, Kaliforniában pedig bejelentették, hogy átmeneti időre bezárták Disneylandet az új koronavírus terjedése elleni küzdelem keretében.

Bill de Blasio, New York polgármestere úgy fogalmazott: „olyan helyzetbe kerültünk, amely csak a háborúhoz hasonlítható”. 

New Yorkban már 95 embert diagnosztizáltak az új koronavírus fertőzésével, de a polgármester közölte, hogy a városban legalább ezer megbetegedésre számítanak egy héten belül. 

New York híres színházi negyede, a Broadway sötétbe borult, a színházak bezártak, betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen 500 főnél többen vannak. A Metropolitan Opera és a Carnegie Hall is bejelentette, hogy péntektől március végéig nem lesznek előadások. 

Törölték az ír közösség Szent Patrik-napi szokásos felvonulását és ünnepségsorozatát, amelyet pedig 1762 óta minden évben megtartanak. A Manhattan szívében lévő és mindig nyüzsgő Times Square - a televíziók tudósításai szerint - kihalt. 

De Blasio „kijózanítónak” nevezte a kialakult helyzetet. Mint mondta: „az elmúlt éjszaka óta, pár órán belül a világ mintha a feje tetejére állt volna”. 

A polgármester fájdalmasnak nevezte a szigorú intézkedéseket, de hangsúlyozta, hogy elengedhetetlenek. Elmondta, hogy a betegek számának várható emelkedése miatt a városvezetés felkészült új intenzív részlegek megnyitására, ezeket várhatóan kórházak parkolóiban alakítják majd ki. Közölte azt is, hogy ötezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre a súlyos esetek kezeléséhez. 

Kaliforniában is több kulturális rendezvényt töröltek: így például a híres Coachella zenei fesztivált, és a Beverly Hills-i filmfesztivált. 

Dinamikus járványkitörés van Németországban

A lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell az emberek közötti érintkezést a koronavírus-járvány megfékezéséhez - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtök este Berlinben a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Hangsúlyozta, hogy az állami intézmények és a gazdaság legfontosabb területeinek működőképességét fenn kell tartani, de minden egyéb ügyben kerülni kell az emberek közötti érintkezést. Ezért az eddigi ezerfős határérték alatt is el kell halasztani az összejöveteleket minden lehetséges esetben. 

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány „ismeretlen kihívás”, ezért a tudomány folyamatosan formálódó, egyre újabb megállapításaira kell építeni a járványügyi intézkedéseket.

Németország a „dinamikus járványkitörés” szakaszában van, vagyis a fertőzöttek száma „nagyon erőteljesen emelkedik”. 

Azonban sikerült egy igen korai szakaszban felismerni a járványt, így a nem feltétlenül szükséges társas érintkezés mellőzésével lehet még küzdeni a helyzet további súlyosbodása ellen - fejtette ki a német kancellár.

Markus Söder bajor miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartása, túlterheltségének megakadályozása érdekében minden erővel küzdeni kell azért, hogy a következő négy-öt hétben fékeződjék a járvány, és majd április 20. után kell mérleget készíteni.

A koronavírus-járvány lassítása céljából bezárják az iskolákat és az óvodákat több német tartományban - jelentették be pénteken.

Több tartományban bezárnak az iskolák és óvodák

Németországban a napközbeni gyermekellátás és az oktatási rendszer működtetése tartományi hatáskör. Várhatóan előbb-utóbb mindenütt felfüggesztik majd az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el.

Elsőként, péntek délelőtt Bajorországban, Berlinben, Alsó-Szászországban és Saar-vidéken hoztak ilyen döntést. Az egyik legnagyobb német tartományában, a 13 milliós Bajorországban hétfőtől bezárják a közoktatási és a napközbeni gyermekellátó intézményeket, egyelőre a tavaszi szünet végéig, április 20-ig - jelentette be Markus Söder tartományi miniszterelnök Münchenben.

A kormány intézkedéseit ismertető tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ez az öthetes időszak kulcsfontosságú a koronavírus-járvány megfékezésében. A vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás és gyógyszer hiányában a társas érintkezés korlátozása az első számú járványlassító módszer - emelte ki a politikus, hozzátéve: arra kérik a családokat, hogy ne a nagyszülők mozgósításával oldják meg a gyermekek felügyeletét, mert az időseket veszélyezteti leginkább a betegség.

Ezért arról is döntöttek, hogy látogatási tilalmat vezetnek be az idősek bentlakásos otthonaiban, a kórházakban és a fogyatékkal élőket ellátó intézményekben. Elrendelték továbbá, hogy a 100 főnél nagyobb rendezvényeket csak a helyi hatóságok hozzájárulásával lehet megtartani. Az éttermeket és egyéb vendéglátóipari egységeket egyelőre nem záratják be.

Röviddel a müncheni bejelentések után a tartományi rangú főváros, a 3,6 millió lakosú Berlin vezetése is közölte, hogy hétfőtől bezárják az iskolákat. Fokozatosan járnak el; elsőként az általános iskolák felső tagozatában szüneteltetik az oktatást. További részleteket még pénteken közölnek.

A nyolcmillió lakosú Alsó-Szászország kormánya ugyancsak elrendelte az óvodák és az iskolák bezárását hétfőtől, egyelőre a tavaszi szünet végéig, április 14-ig.

Előzőleg, péntek kora reggel az ország délnyugati részén fekvő, Franciaországgal határos, egymillió lakosú Saar-vidék kormánya is bejelentette, hogy hétfőtől bezárják az óvodákat és az iskolákat.

Csütörtök este 2369 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez csaknem ezer esettel több az egy nappal korábbi 1542-nél. A járványban 5 ember halt meg, 3 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 1 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban.

 Észtország szükségállapotot hirdetett 

Észtország szükségállapotot hirdetett a koronavírus terjedése miatt, egyelőre május 1-jéig - jelentette be a kormány pénteken.

Hétfőtől bezárják az iskolákat és egyéb oktatási létesítményeket, amelyek távoktatásra térnek át, és a nyilvános rendezvényeket is törlik. A határokon, repülőtereken és kikötőkben egészségügyi ellenőrzést vezetnek be, a beutazóknak kérdőíven kell nyilatkozniuk arról, mely országokban jártak korábban. Beszüntetik a jegyek eladását a Tallinn-Stockholm hajóutakra.

Május 1-jéig bezárják a múzeumokat és filmszínházakat, a könyvtárak korlátozott mértékben lesznek hozzáférhetők. A koncerteket, konferenciákat és sportrendezvényeket lemondják, megtiltják a szociális intézmények, kórházak és börtönök látogatását.

A balti országban csütörtökön tíz új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírussal. Velük együtt 27-re emelkedett a megerősített esetek száma. 

Szükségállapotot hirdetett Bulgária is

Egyhangúlag megszavazta pénteken Bulgária parlamentje a szükségállapot bevezetését április 13-ig a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében.

Bojko Boriszov miniszterelnök a rendelkezések betartására szólított fel mindenkit, hozzátéve, hogy a vészhelyzetre a karanténból megszökött emberek miatt van szükség, mert csak csütörtökön 14-en hagyták el azt engedély nélkül.

A miniszterelnök leszögezte azt is, hogy kormánya felül fogja vizsgálni a 2020-as költségvetést, és költségátcsoportosítást hajt végre az egészségügy részére.

A kelet-európai országban a járvány első halálos áldozatáról szerdán adtak hírt, csütörtökön pedig a regisztrált fertőzöttek száma 7-ről 23-ra nőtt.
 

Kapcsolódó írásaink