Külföld

Könnygázt is be kellett vetni a migránsok ellen, akik a görög–török határkerítést ostromolták

Villanógránátok és invázió

Több helyen tűz ütött ki Görögország és Törökország határán, ahol az Európába bejutni igyekvő migránsok különféle gyújtóeszközökkel támadtak, valamint megpróbálták ledönteni a határkerítést is szerda délután; felvételeken hallható, ahogy több helyen könnygáz- és villanógránátok is robbantak.

Könnygázt is be kellett vetni a migránsok ellen, akik a görög–török határkerítést ostromolták
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Cihan Demir

A Kathimerini című lap szerint a törökök frontálisan is provokálták a szomszédos országot: állítólag két F–16-os vadászbombázójuk az Évrosz határfolyó térségében behatolt a görög légtérbe, szerda reggel pedig a török parti őrség egyik hajója orral ütközött a görög parti őrség egyik hajója fedélzeti korlátjának Kósz szigetének közelében. Emlékezetes, Recep Tayyip Erdoğan török elnök nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket, akik az Ankara által rájuk engedett migránstömegeket nem engedik be. Ylva Johansson uniós belügyi biztos tegnap Athénban bejelentette, hogy az EU fejenként 2000 euróval (nagyjából 630 ezer forinttal) fogja ösztönözni a görög szigetek menekülttáboraiban tartózkodó, január elseje előtt érkezett bevándorlók önkéntes hazatérését. Időközben Ankara és Moszkva – elméletileg – megállapodott a szíriai Idlíb tartományban múlt péntek óta érvényben lévő tűzszünet részleteiről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom