Külföld

Ankara magabiztosan fenyegeti az uniót

Sebastian Kurz megköszönte Görögországnak, hogy védi Európa határait – az osztrák kancellár szerint a török elnök fegyverként használja a menedékkérőket

Az eredménytelen brüsszeli tárgyalás után Ankara ismét az Európai Uniót fenyegeti. Görögország közben egyre több segítséget kap határai védelméhez.

Ankara magabiztosan fenyegeti az uniót
Sebastian Kurz és Kiriákosz Micotákisz hatékony együtműködésről állapodott meg
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Továbbra sem tervezi a török vezetés, hogy lezárja nyugati határait az Európai Unióba igyekvő migránsok előtt – erről Recep Tayyip Erdoğan török elnök beszélt újságíróknak, brüsszeli tárgyalásairól hazafelé menet. Elmondta, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is elismerte, hogy Törökország teljesítette a 2016-os migrációs megállapodásban foglaltakat, míg Brüsszel lassan járt el saját vállalásait illetően. Erdoğan szerint a szíriai helyzet és a migrációs válság nem annyira Ankara, sokkal inkább Brüsszel számára vezetői teszt.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter tegnap az Anadolu török állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a 2016-os megállapodást a migránsok jelenlegi szükségletei és a mostani szíriai helyzet fényében frissíteni kell. A tárcavezető szerint a kiegészítő rendelkezéseknek figyelembe kell venniük az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban uralkodó humanitárius helyzetet, valamint a 2016 augusztusát követően végrehajtott szíriai török hadműveleteket, amelyek következtében biztonságos területek jöttek létre az arab ország északi részén. Törökországgal szemben az időhúzás korszaka véget ért, a kapcsolatok fenntartása érdekében cselekedni is kell – nyomatékosította. A miniszter szerint az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Törökországra, mint fordítva, különösen akkor, ha a közösség globális tényező akar lenni. Törökország soha nem volt és most sincs abban a helyzetben, hogy könyörögni kényszerüljön az uniónak – jegyezte meg.

Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő tegnap Bécsben tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral, aki megköszönte Görögországnak, hogy védi Európa határát. Kurz szerint Erdoğan fegyverként használja a migránsokat és menekülteket az EU-val szemben. Micotákisz pedig a migrációs válság kezeléséhez nyújtott osztrák segítséget köszönte meg, Bécs szakértőkkel, felszereléssel és egymillió euróval támogatja a görög határvédelmet és a migránsok ellátását a szigeteken.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén is megvitatták tegnap délután a görög–török határhelyzetet. A vitában felszólalt a Fidesz–KDNP vajdasági képviselője, Deli Andor is, aki hangsúlyozta: a magyar néppárti delegáció teljes mértékben kiáll a görög kormány határozott lépései mellett a határvédelem ügyében. „A görög határhelyzet megmutatta, hogy hová fajulhatnak a dolgok, ha a politikusok a szőnyeg alá söprik a problémákat, ahogy tették ezt a migrációval és határvédelemmel kapcsolatban az elmúlt években. Az európai vezetők nem akartak a helyzettel foglalkozni, ezért egy 2016-os egyezménnyel Törökországra bízták Európa kapui­nak védelmét” – emlékeztetett.

Deli kiemelte, Magyarország kormánya volt az egyedüli, amely 2015-től kezdődően következetesen kiállt a határok védelme mellett, még annak árán is, hogy számtalan alaptalan kritika és durva támadás érte ezért.

„Nem akarnak migránsokat a németek”
 

Élesen és hangosan bírálta Horst Seehofer német belügyminisztert a menekültkérdés ügyében Ralph Brinkhaus, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának elnöke a CDU/CSU múlt szerdai vezetőségi ülésén – írta meg a Bild am Sonntag. Brinkhaus a német lap szerint amiatt támadt Sehoferre, mert a tárcavezető hajlandóságot mutatott a török–görög határon feltorlódott menekültek befogadására. Szerinte a belügyminiszter nem tanult semmit a 2015-ben történtekből, az emberek pedig nem akarnak több migránst Németországban. „Amíg ön itt ül a kabinetben, én a választókerületekben dolgozom és beszélek az emberekkel” – mondta. A Horst Seehofer mellett közvetetten Angela Merkelnek szóló bírálat a jelen lévő kancellárt is feldühítette a Bild am Sonntag szerint.
(HSz)

Erdoğan komolyabb európai szerepvállalást akar Szíriában

Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatója
Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatója
Fotó: MH

„Recep Tayyip Erdoğan török elnök két legyet ütött egy csapásra azzal, hogy megnyitotta a török határokat Európa felé az országban tartózkodó migránsok előtt. Egyrészt belpolitikai szempontból népszerű volt a döntés, a török emberek többsége ugyanis megelégelte, hogy országuk több mint négymillió menekültet lát vendégül határozatlan ideig. Másrészt a lépéssel nyomást tud gyakorolni az Európai Unióra” – nyilatkozta lapunknak Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet kutatója (képünkön). Elmondta, „Ankara a 2016-os menekültügyi megállapodásban foglaltak végrehajtásának felgyorsítását szorgalmazza, ezen felül pedig valószínűsíthetően még több pénzügyi támogatást szeretne a menekültek és migránsok ellátásához, továbbá az összeg közvetlen, nem pedig segélyszervezeteken keresztül történő folyósítását.” Pénzváltó szerint a török elnök bizonyára azt is szeretné elérni, hogy „az európai államok vegyenek át a Törökországban tartózkodó menekültek közül, ezzel is csökkentve a török terheket”. „Mindezeken felül Erdoğan célja lehet, hogy az európai államokat határozottabb, adott esetben katonai szerepvállalásra ösztönözze Szíriában, ahol elsősorban egy biztonsági övezet kialakításában számítana nyugati szövetségeseire” – tette hozzá. Erdoğan brüsszeli látogatásával kapcsolatban rámutatott, a vámuniós megállapodás felülvizsgálata, új csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitása és a vízumliberalizáció ugyanúgy a török elnök napirendjén van. Erdoğan már­cius 17-én Isztambulban a német kancellárral és a francia elnökkel találkozik majd – emlékeztetett.
(ŐM)

Röviden

Az Egyesült Államok azt kérte Törökországtól az amerikai Patriot légvédelmi rendszerért cserébe, hogy Ankara ne állítsa hadrendbe az Oroszországtól beszerzett Sz–400-as légvédelmi rendszert – írta a török sajtó kedden Recep Tayyip Erdoğan elnök szavaira hivatkozva. Erdoğan szerint az amerikaiak eléggé felpuhultak, már csak kérést fogalmaznak meg, míg korábban komolyabban fenyegetőztek az orosz Sz–400-as ütegeket illetően.

Bulgária 130 millió euró (44 milliárd forint) uniós támogatást kér a határrendőrség felszerelésére, hogy jobban felkészülhessen egy súlyos migrációs válságra – közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kedden Szófiában. A bolgár–török határt szögesdrótkerítéssel, valamint hő- és térfigyelő kamerákkal védik, továbbá készültségbe helyezték a bolgár hadsereget is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom