Külföld

A vírus okozta válság összehangolt európai választ igényel

Az új típusú koronavírus-fertőzés okozta globális és európai válság erőteljes, összehangolt, közös európai választ és szolidaritást igényel - szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giuseppe Conte olasz kormányfő videomegbeszélésében szerdán.

A vírus okozta válság összehangolt európai választ igényel
A vírus okozta válság összehangolt válaszokat igényel
Fotó: AFP / Dursun Aydemir

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a vezetők kiemelték, hogy az egyes tagállamok által hozott intézkedések mindegyike hatással van az Európai Unió egészének egészségügyi állapotára, ezért a megteendő lépések összehangolása elengedhetetlen.

Egyetértetek abban, hogy az olaszországi tapasztalatokat fel kell használni az európai intézkedések kialakításához. Ezzel összefüggésben kiemelték a gyors fellépés fontosságát, és leszögezték, a vírus terjedésével összefüggő, és az elfogadott intézkedésekkel kapcsolatos minden fontos információt meg kellene osztani. Közösségi szintű tudóscsoportot kell felállítani az erőfeszítések összehangolása, a beavatkozások harmonizálása céljából. Fokozni kell a gyógyszer- és vakcinakutatást. Össze kell hangolni emellett az orvostechnikai eszközök, a gyógyszeripari termékek gyártását és forgalmazását. Továbbá a szolidaritás jegyében a tagállamoknak együtt kell dolgozniuk annak érdekében, hogy a létfontosságú egészségügyi készletek oda kerüljenek, ahol azokra szükség van, ez elől pedig minden indokolatlan akadályt el kell hárítaniuk.

Von der Leyen elismerte az olasz kormány erőfeszítéseit, illetve a kialakult helyzet okozta társadalmi és gazdasági terheket.

Conte üdvözölte az Európai Bizottság pozitív hozzáállását, valamint azon szándékát, hogy minden rendelkezésre álló eszközt mozgósít a koronavírus okozta válság gazdasági hatásainak kezelésére. Elismerését fejezte ki azért is, hogy a brüsszeli testület nyíltan és konstruktívan közelít az olasz kérelmekhez.

Az EU tagországainak vezetői keddi videokonferenciájukon a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, amely főként az egészségügyi rendszerek és a kisvállalkozások támogatására irányul. Négy kulcsfontosságú feladatot határoztak meg: a vírus terjedésének korlátozását, az orvosi felszerelés biztosítását, a gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozását, valamint a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek kezelését.

Az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal 827-re emelkedett a Covid-19 halálos áldozatainak száma Olaszországban a hatóságok szerda esti tájékoztatója szerint, s eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12 462-re nőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adamon Gebrejeszusz szerdán világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-fertőzést.

A járvány december közepén indult Kínából. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Kapcsolódó írásaink

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

ĀAz egyetemeken intézménylátogatási tilalmat rendeltek el - Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását