Külföld

A kemény mag továbbvitte a zászlót

Bár az erdélyi főrendezvényt lefújták, a fővárosban, a Hősök terén megtartották a székely szabadság napját

Mintegy félezer ember gyűlhetett össze a budapesti Hősök terén a székely szabadság napjának szimpátiarendezvényén – a tömeg érezhetően gyérebb volt, mint tavaly, amiért elsősorban a koronavírus miatti félelem okolható.

A kemény mag továbbvitte a zászlót
„Bátraké a jövő” – hirdették a székelyek mellett kiálló esemény szervezői
Fotó: MH/Katona László

Azután, hogy a román hatóságok minden, ezer főnél több embert megmozgató tömegrendezvény megtartását megtiltották – s így a marosvásárhelyi, a budapestinél jóval nagyobb szabású székely szabadság napját is –, vasárnap szóba került, hogy a budapesti rendezvényt érdemes-e megtartani.

Végül a vezetőség úgy döntött, hogy igen – tájékoztatta lapunkat Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja.

Nyilvánvalónak tűnt, hogy a kemény mag jött el: rengeteg népviseletbe öltözött ember érkezett, köztük sok volt a fiatal, lobogtak a székely zászlók, s kifeszítették a jókora közös lobogót is. Közben a tömegben több standnál gyűltek az aláírások az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez, amely a nemzeti régió­kat szeretné több uniós forráshoz juttatni. Emlékezetes, a szignógyűjtés ügye igen rosszul áll, a szükséges egymillióhoz mintegy nyolcszázezer hiányzik, éppen ezért jött nagyon rosszkor a vírusjárvány, hiszen a tegnapi rendezvényen és a március 15-i ünnepségeken sok aláírásra számíthattak a szervezők. Mindenesetre elhangzott, a rendezvényt azért is tartották meg, mert „bátraké a jövő”.
A néptánccal és zenével fűszerezett eseményen részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő és Dabis Attila, akik mind az SZNT európai polgári kezdeményezésének aláírására buzdították a résztvevőket. Az eseményen olyan hírességek is részt vettek, mint Vikidál Gyula vagy Tamás Gábor zenész.

A székely szabadság napja az 1848-as eszmékkel való szimpátiájuk miatt 1854-ben kivégzett székely vértanúkhoz kötődik, akiknek marosvásárhelyi emlékművéhez helyi forrásaink szerint a rendezvények betiltása ellenére több szimpatizáns vitt egyénileg virágot, koszorút a tegnapi nap folyamán.

Kapcsolódó írásaink