Külföld

Potápi: A sikeres 21. századért dolgozunk

Az idei az erős magyar közösségek éve a nemzetpolitikában, ahol az egyéni sikerekből kovácsolnak közösségi élményt

Most kell megalapozni a jövőt, hogy a Kárpát-medence és a magyar nemzet a szomorú előző század után a mostaninak a győztese lehessen – mondta Potápi Árpád János egy budapesti sajtóeseményen.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a jövőben próbáljunk előnyt kovácsolni abból, hogy több országban élünk, több nyelvet ismerünk. Lapunk kérdésére később közölte: a száz évvel ezelőtt történteken visszamenőleg változtatni már nem lehet, ezért kell előre tekintenünk. Fontosnak nevezte azt is, hogy példaképeket állítsunk a magyarok, főleg a fiatalság elé, nem csak az elmúlt évszázadbeli, hanem jelenkori magyar sikerekkel – ennek kapcsán Hajnal Virág, az államtitkárság főosztályvezetője hozzátette: éppen ezen sikerek közösségi sikerként való megélése, ugyanakkor az azt elérők közösségi visszaigazolása jelenthet egy nagyon fontos megerősítést.

Potápi az erős magyar közösségek éveként aposztrofált 2020-as év programjai kapcsán felsorolta az eddig elért nemzetpolitikai eredményeket, mint a testvérvárosi kapcsolatépítés, a fiataloknak szánt programok, a nyári sporttáborok, a több százezer diáknak Kárpát-medencei utazást lehetővé tévő Határtalanul! program és emellett a vállalkozók számára kínált lehetőségekről is beszélt.

Lapunknak elmondta, bár jókora késéssel indult meg az aláírásgyűjtés a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelméről szóló polgári kezdeményezéshez, egy jó véghajrával még behozhatják a hiányzó szignókat. Újságírói kérdésre beszélt a koronavírusról, megemlítve, hogy minden utazási program átütemezésében rugalmas az államtitkárság, hiszen fő a biztonság. Beszélt a felvidéki magyar politika újraépítésének szükségességéről és az új szlovák kormány iránti várakozásokról is.

Az államtitkár dicsérte a délvidéki Vajdasági Magyarok Szövetségének teljesítményét, amely éppen ekkor adta át választási listáját a szükséges 10 ezer szignóval Belgrádban.

Kapcsolódó írásaink