Külföld

Fidesz: Hatékony koordinációra és hiteles információnyújtásra van szükség

A keddi rendkívüli, Brüsszelben megtartott egynapos plenáris ülés egyik fő témája a koronavírus-járványra adott európai válasz volt. Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a vírus terjedése nehezen meghatározható és országról-országra változik, a cél azonban mindenhol ugyanaz: minél több emberélet megmentése és a járvány megfékezése.

Fidesz: Hatékony koordinációra és hiteles információnyújtásra van szükség
s
Fotó: Facebook / Tóth Edina

Tóth Edina felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit - szerepel a közleményben. Hazánkban ugyanis létrehoztak egy honlapot a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra, továbbá egy ingyenesen hívható ügyeleti számot, mely a nap 24 órájában elérhető.

„Amennyiben a járvány elhúzódik, további kedvezőtlen folyamatok indulhatnak el. Az elhúzódó bizonytalanság, az üzleti bizalom romlása csökkentheti a beruházási keresletet, ami gazdasági visszaesést hozhat magával. Ezért kiemelten fontos, hogy támogassuk vállalkozásainkat. Ezért arra kérem a Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, nyújtson segítséget ebben a rendkívüli helyzetben a leginkább érintett ágazati szektorok részére” - zárta felszólalását a fideszes EP-képviselő.

Időt kell nyerni az egészségügyi rendszereknek

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság illetékes tagja a plenáris ülésén.

Az egészségügyért felelős uniós biztos közölte, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A brüsszeli testület közös közbeszerzési pályázatot indított el az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

„Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája” - hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzését illetően fontos, hogy az EU stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.
„A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra” - emelte ki.

Az EP-ben nincs pánikhangulat, de kevés a képviselő

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról-napra, óráról-órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.

Párttársa, Kósa Ádám írásbeli felszólalásában rámutatott: a vírus terjedése kapcsán a legfontosabb dolog a gyors, akadálymentes tájékoztatás, hiszen az állampolgárok csak akkor érzik magukat biztonságban, ha időszerű és pontos információkat kapnak. Kiemelte: veszélyhelyzetben különösen fontos tekintettel lenni a hátrányos helyzetű csoportokra, köztük a fogyatékossággal élőkre.

„Külön oda kell figyelnünk a mozgássérültekre, a látássérültekre, akik nem férnek hozzá az írott információkhoz, és a siketekre, nagyothallókra, akiket jelnyelvi tolmácsolással és feliratozással kell ellátni a betegségről szóló tájékoztatásokkal” - hangsúlyozta.

Kósa örömét fejezte ki, hogy Magyarország eleget tesz ennek, mert a járvány terjedését megfigyelő operatív törzs napi sajtótájékoztatói jelnyelvi tolmácsolással kerülnek megrendezésre. Ugyanakkor felkérte az Európai Bizottságot, hogy hívja fel a tagállamok figyelmét a fogyatékossággal élők tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeikre.

Manfred Weber frakcióvezető az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések, és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.

„Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés” - hangoztatta Weber.

Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.

„Az unióban nincs helye a rasszizmusnak” - húzta alá.

A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Kapcsolódó írásaink