Külföld

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt - jelentette be kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból
Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból az új koronavírus okozta fertőzés miatt
Fotó: MH/Tiziana fABI

Meg kell akadályozni a vírus robbanásszerű terjedését; minél kevésbé érintkeznek egymással az emberek, annál kisebb a veszélye a vírus terjedésének - tette hozzá. Kifejtette: meg kell akadályozni, hogy az Olaszországból érkezők továbbterjesszék a betegséget Ausztriában, ezért csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek. Az Olaszországban rekedt 4000 osztrák állampolgár hazautazását az osztrák külügyminisztérium segíti, de nekik két héten át karanténban kell maradniuk. A kormány tárgyalásokat folytat különböző légitársaságokkal az osztrákok hazautaztatásról - tette hozzá.

A kancellár utasítást adott arra is, hogy legkésőbb jövő hétfőig be kell szüntetni az oktatást az ausztriai felsőoktatási intézményekben; a tanítás digitális eszközök segítségével folytatódhat. Az iskolák és óvodák esetleges bezárásának előkészületeiről még tárgyalnak; azért nem kerül sor erre azonnal, mivel a gyerekek felügyeletet igényelnek.

Emellett Kurz arra biztatta az országban működő vállalkozásokat: segítsék elő, hogy munkavállalóik távmunkában dolgozhassanak. Kiemelte azt is: az ötszáz fősnél nagyobbra tervezett kültéri, illetve a százfősnél nagyobbra tervezett beltéri rendezvényeket betiltják. „Mindenkinek hozzá kell járulnia a vírus terjedésének megakadályozásához” - szögezte le.

Rudi Anschober egészségügyi miniszter bejelentése szerint kedd reggelig 158 koronavírusos megbetegedést állapítottak meg Ausztriában, a 1450-es telefonszámot pedig naponta ötezren hívják.


Karanténba vonult az EP elnöke

Önként 14 napos karanténba vonult az Európai Parlament (EP) elnöke - ezt maga David Sassoli jelentette be az EP honlapján közzétett nyilatkozatában kedden.

Sassoli az új koronavírus járványának terjedése kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament hétfőn meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges. Arra emlékeztetett, hogy járvány terjedése miatt az olasz kormány az egész országra kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, és szerinte ezeknek minden olasz képviselőre hatással kell lenniük.

„Mivel az elmúlt hétvégén Olaszországban tartózkodtam, úgy döntöttem, hogy óvintézkedésként, követve az előírásokat, elnöki tisztségemet brüsszeli otthonomból gyakorlom a következő 14 napban. A COVID-19 betegség mindenkit felelős viselkedésre és óvatosságra kötelez” - fogalmazott Sassoli. Aláhúzta, hogy az uniós parlament a szigorú intézkedések ellenére folytatja törvényhozási és költségvetési munkáját, valamint belső szervezeti működését. Mindez lehetővé teszi azt is, hogy a parlament megfelelő intézkedésekről szavazhasson a koronavírus-járvány kezelésének következő lépéseiről.

Az EP elnöke a múlt héten úgy döntött, hogy az uniós parlament orvosi szolgálatának jelentése alapján az e heti plenáris ülést nem Strasbourgban, hanem Brüsszelben tartják meg. Sassoli hétfőn azt jelentette be, hogy a koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, és azon kizárólag a legfontosabb ügyeket, a koronavírus-járványt, a görög-török határon kialakult migrációs helyzetet, illetve a következő többéves költségvetési keret kérdését vitatják meg. A szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Macron szerint Franciaország még csak a járvány kezdetén van
 

Emmanuel Macron francia államfő szerint az új típusú koronavírus okozta járványnak még csak a kezdetén van Franciaország, ahol a kedd délutáni hivatalos összesítés szerint 1600 fölé emelkedett a fertőzöttek száma.

Az Elysée-palota egyébként megerősítette a köztársasági elnök körüli egészségügyi védelmet, miután a kabinetvezetője, Patrick Strzoda kapcsolatban állt egy fertőzöttel. A kabinetfőnöknek nincsenek tünetei, de az egészségügyi hatóságok előírásának megfelelően a következő két hétben az otthonából dolgozik.

Hétfő este Franck Riester kulturális miniszterről derült ki, hogy fertőzött, valamint a nemzetgyűlésben öt képviselőnek és két alkalmazottnak is pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. Nicole Belloubet igazságügyi miniszteren kedden elvégezték a tesztet, miután a tárcavezető reggel lázasan ébredt, az eredményt este teszi közzé a kormányzat.

Macron elmondta, hogy Franciaországban differenciáltak lesznek a korlátozások.
„Úgy vélem, hogy nem szerencsés ha egy adott pillanatban az országban egy nagy átállás történik, vagy minden hirtelen megváltozik. Nagyon rugalmasnak kell maradnunk és minden pillanatban differenciálni kell a területeket” - fogalmazott a francia elnök.  

Az egészségügyi hatóságok hivatalos délutáni tájékoztatása szerint az előző napi 25-ről 30-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma Franciaországban, a fertőzöttek száma pedig 1606 volt, ami 194-gyel több, mint hétfő este.

A vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is. A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint a 12 millióból. Az egészségügyi tárca összesítése szerint hét kisebb gócpont van az országban.

Csaknem százhetvennel nőtt a halálos áldozatok száma egy nap alatt Olaszországban

Egy nap alatt csaknem százhetvennel 631-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel 10 149-re nőtt.

A friss bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 463-hoz képest 36 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 9172-höz képest 10,7 százalékkal nőtt. Ez a legnagyobb mértékű emelkedés ezen betegség február 21-i olaszországi észlelése óta. Az eddigi fertőzöttek közül 1004-en már teljesen meggyógyultak, 877-en intenzív kezelésben részesülnek.

A járvány továbbra is az északi országrészre koncentrálódik: Lombardia tartományban 5791, Emilia-Romagnában 1533, Venetóban 856 esetet regisztráltak.

Az AFP hírügynökség összesítése szerint ezzel átlépte az ezret (1115) a Kínán kívüli halálesetek száma.

Kedd reggeli hatállyal egész Olaszországra kiterjesztették a legmagasabb fokú óvintézkedéseket.

Giuseppe Conte miniszterelnök keddre virradóra írta alá azt a jelenlegi tervek szerint április 3-ig tartó rendelkezést, amelynek értelmében addig az oktatás is szünetel országszerte.

Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a területet csak külön engedéllyel lehet elhagyni. Tilos minden gyülekezés, felfüggesztették az istentiszteleteket, a házasságokat és a temetéseket is.


Csehországban is bezárnak az iskolák, és tilosak a nagyobb nyilvános rendezvények
 

Eddig az ötezer személynél nagyobb tömeget megmozgató rendezvények voltak csak betiltva. A nem állami egyetemek és főiskolák saját hatáskörükben dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről. A prágai műszaki egyetemen már hétfőtől szünetel az oktatás.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az új koronavírussal megfertőzött személyek száma negyvenre emelkedett. Laboratóriumi vizsgálatokat mintegy 1200 személynél végeztek, míg több mint kétezren karanténban vannak saját otthonukban. A prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc gyógyult személy, de mindnyájan házi karanténban maradnak.

A hatóságok különösen veszélyesnek tartják egy prágai taxisofőr esetét, akinél nem sikerült megállapítani, hogyan fertőződött meg. Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter szerint ez az eset azt jelzi, hogy a fertőzés már a csehországi lakosság körében is kezd terjedni. „A rendkívüli intézkedésekre azért van szükség, hogy még idejében megakadályozzuk a járvány terjedését” - jelentette ki Adam Vojtech.

A cseh hatóságok az ausztriai és németországi határátkelőkön hétfőtől szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat. Az első nap mintegy 36 ezer autót állítottak meg, negyven kocsi utasait pedig alaposabb vizsgálatnak vetettek alá. Fertőzés gyanújával hat személyt küldtek laboratóriumi vizsgálatra és előzetes karanténba.

A cseh kórházakban és nyugdíjasotthonokban kedd reggeltől már látogatási tilalom van. Múlt hét óta szünetel a légi közlekedés Prága, valamint az olasz, a kínai és a dél-koreai repülőterek között.


Lengyelországban elrendelik a tömeges rendezvények törlését

Morawiecki radikális megelőző intézkedések szükségességéről beszélt, utalva az Olaszországban és a nyugat-európai országokban terjedő járványra. Elmondta: a kormány további lépéseket fontolgat, ezekről a következő napokban tájékoztatnak.

A kormányfő szerint az epidemiológiai elemzések mutatják, hogy a fertőzés az offenzív fázisában van, Lengyelországban a megbetegedések száma várhatóan növekedni fog. Aláhúzta a terjedés lassításának fontosságát. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy kedd reggelre eggyel, 18-ra nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma, két idősebb beteg állapota súlyos.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, felsőoktatási miniszter közölte: az egyetemeknek javasolta, hogy függesszék fel a nemzetközi konferenciákat, a diákcserét. Fontolóra veszi az oktatás felfüggesztését is, az oktatási intézmények vezetőit arra kötelezi, hogy elemezzék az e-learning alkalmazásának lehetőségeit.

Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter szerint az általános és a középiskolák igazgatói konkrét körülményektől függően dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről, az ilyen esetek már előfordultak a helyi fertőzésgyanús esetek kapcsán.

Mariusz Kaminski belügyminiszter beszámolt arról, hogy keddtől Lengyelország egész keleti határára terjesztik ki az egészségügyi ellenőrzést. Az intézkedést már hétfőn bevezették a lengyel-német és a lengyel-cseh határon, és napokon belül Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is alkalmazzák. A koronavírus kapcsán kedden összeült az Andrzej Duda elnök által összehívott nemzetbiztonsági tanács is.

A májusban esedékes lengyel elnökválasztás kapcsán a hét elején már több jelölt, köztük Andrzej Duda bejelentette, hogy felfüggesztik a zárt helyiségekben zajló kampánygyűlések szervezését.
 

Angol helyettes tisztifőorvos: két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában

Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül tetőzhet az új típusú koronavírus-járvány.

Jenny Harries a BBC televízió keddi hírmagazinjában megerősítette: a brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát. Ha ez megtörténik, a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Jenny Harries a keddi BBC-műsorban ugyanakkor azt mondta, hogy a nagy tömegeket vonzó köztéri rendezvények, például futballmérkőzések törlését a tudományos tapasztalatok nem feltétlenül támasztják alá.

A Kereskedelmi Világszervezet felfüggeszti a tanácskozásait

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) március 11-től felfüggeszti minden tanácskozását, miután egyik alkalmazottja megfertőződött az új típusú koronavírussal - jelentette be Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója kedden.

Azevedo szerint a helyzetet a jövő hét végéig még felülvizsgálják.

„Nagyon komolyan vesszük a titkárság dolgozóinak és a munkatársaink egészségét, s ezért szántuk rá magunkat erre a példa nélkül álló intézkedésre” - tette hozzá.

Daniel Pruzin, a genfi székhelyű szervezet szóvivője szerint a WTO minden „szükséges óvintézkedést megtesz”. A megbetegedéssel kapcsolatos megkeresésekre emailben reagálva erősítette meg, hogy az egyik alkalmazott szervezetében kimutatták a Covid-19 fertőzést.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 113 ezret, a halálos áldozatok száma négyezer felett van. A betegség 110 országot ért el.

Szlovénia lezárja Olaszországgal közös határát

Szlovénia az osztrák modellhez hasonlóan lezárja Olaszországgal közös határát; az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra - közölte Marjan Sarec ügyvezető kormányfő kedden.

A miniszterelnök Twitter-oldalán azt írta: a rendelet összhangban áll a közös és arányos intézkedésekről szóló megállapodással. Jelezte: akkor lép életbe, amint ehhez az összes technikai és adminisztratív feltétel teljesül.

„Tudjuk, hogy Olaszország karantént rendelt el, de az emberek ezt figyelmen kívül hagyják, ezért itt az idő, hogy cselekedjünk” - mondta, majd hozzátette: ha meg akarják állítani a vírus terjedését, ez szükséges intézkedésnek tűnik. Nem zárják le azonban a határt a teherforgalom előtt, mert az további károkat okozna a gazdaságnak - hangsúlyozta.

A kormányfő felszólította továbbá a szlovén állampolgárokat, hogy a vírus terjedésének megfékezése érdekében a külügyminisztérium javaslata szerint térjenek haza Itáliából.

Ausztria kedden megtiltotta a beutazást Olaszországból - a rendelet nem vonatkozik az osztrák állampolgárokra -, továbbá csak azok léphetik át az országhatárt, akik orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek.

Szlovéniában 34-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma és eddig 1643 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Kapcsolódó írásaink