Külföld

Az Európai Bizottság új uniós iparstratégiát jelentett be

Az Európai Bizottság új uniós iparstratégiát jelentett be kedden Brüsszelben, amelynek célja, hogy ösztönözze és fenntartsa Európa versenyképességét és stratégiai autonómiáját, elősegítse a kontinens klímasemlegessé tételét és digitális jövőjének megtervezését, továbbá akadálymentesebbé tegye a belső piaci folyamatokat.

Az Európai Bizottság új uniós iparstratégiát jelentett be
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az európai ipar a növekedés és a jólét motorja Európában. „Megerősítése a zöld és digitális átmenet korában fontosabb, mint valaha, ezért az unió mindent megtesz a támogatása érdekében” - jelentette ki.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos szerint egy új geopolitikai környezetben fontos a zöld és a digitális átmenetek kezelése és a külső függőségek elkerülése. „Ehhez radikális változtatások kellenek” - hangsúlyozta.

A stratégia fontos eleme, hogy felülvizsgálja az unió versenyszabályait, így segítve az európai vállalkozásokat az Egyesült Államok technológiai óriásvállalatai és a kínai állami támogatással rendelkező riválisok elleni globális versenyben. Mindezt egy olyan időszakban, amelyben az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a migránsválság és koronavírus-járvány.

A stratégia megfogalmazza, hogy segíteni kell a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy élen járjanak a kettős átállásban.

Az Európai Bizottság 2020 közepéig vitaanyagot fogad el a külföldi támogatások által az egységes piacon okozott torzító hatások kiküszöbölése, valamint az uniós közbeszerzésekhez és finanszírozáshoz való külföldi hozzáférés kezelése érdekében.

A testület emellett bejelentette a létfontosságú alapanyagokra vonatkozó cselekvési tervét, valamint egy új gyógyszerészeti stratégiát az európai ipari és stratégiai autonómia biztosítására.
A stratégiával kapcsolatos jogalkotás jövő évre várható.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom