Külföld

A miniszterelnök ismertette uniós kollégáival a magyarországi helyzetet

Ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek kedd délutáni videokonferenciáján, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezett - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A miniszterelnök ismertette uniós kollégáival a magyarországi helyzetet
Orbán Viktor miniszterelnök (j) az EU állam-és kormányfőinek 2020. március 10-i délutáni videokonferenciáján a Karmelita kolostorban, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezett
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor tájékoztatta európai kollégáit arról, hogy hazánk most a koronavírus elleni védekezésre összpontosít, a magyar hatóságok a helyzetet egyelőre az ellenőrzésük alatt tartják, jelenleg egyedi esetekkel foglalkoznak. Valamennyi bizonyítottan fertőzött személy kórházban, karantén alatt van. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell találni az egyensúlyt az ügy elbagatellizálása és a pánik között. Külön kiemelte az osztrák hatóságokkal folytatott kiváló együttműködést - ismertette Havasi Bertalan.

A magyar miniszterelnök leszögezte: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja. Magyarország ezért megerősítette a határvédelmét, és ideiglenesen lezárta a tranzitzónákat - mondta.

Ami a jövőt illeti - folytatta - arra törekednek, hogy a vírus a lehető legkisebb hatást gyakorolja a gazdaságra; a kormány vizsgálja, hogyan tud támogatást nyújtani a magyar vállalkozásoknak az európai szabályokkal összhangban.

Orbán Viktor kormányfő ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire
Orbán Viktor kormányfő ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Charles Michel: A járvány terjedésének megállítása, a helyzet kezelése minden tagországot érintő feladat

Az új típusú koronavírus az Európai Unió minden országát fenyegeti, ezért terjedésének megállítása és a helyzet kezelése mindannyiunkat érintő közös feladat - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját megelőzően.

Köszöntőjében Michel elmondta, a távértekezlet résztvevői megvitatják, hogy miként lehetne javítani a koordinációt az uniós intézmények és a tagállamok között, illetve azt, hogy milyen további közös válaszlépések képzelhetők el a járvány megfékezésére.

„A koronavírus-járvány okozta kihívás megoldásához több Európára van szükségünk” - fogalmazott.

Kiemelte: a járvány visszaszorítása érdekében orvosi felszereléseket, gyógyszereket és ellátást kell biztosítani minden tagországban, valamint intézkedéseket kell elfogadni a negatív gazdasági és társadalmi hatások csillapítására. Felszólította a tagállamok vezetőit, hogy tudományos tényekre alapozott, orvosi tanácsok alapján arányos és gyors intézkedéseket hozzanak a vírus terjedésének megakadályozására.

A tagország állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács elnöke továbbá együttérzését fejezte ki Olaszországgal, valamint a betegség által érintett valamennyi európai állampolgárral.

Von der Leyen: Az EU 25 milliárd euró értékű befektetési alapot hoz létre a gazdasági károk enyhítésére
 

Az Európai Unió tagországainak vezetői a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítését biztosító, 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg, amely számára az uniós bizottság 7,5 milliárd eurót szabadít fel - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vészhelyzeti videokonferenciát követően.

A sajtótájékoztatón az uniós bizottság elnöke azt mondta, az Európai Unió minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni a gazdaság támogatására.

A tervezett intézkedések között a gazdasági károk enyhítésére  előirányzott beruházási alap mellett megemlítette a Növekedési és Stabilitási Paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy enyhítse a járvány sújtotta országok, például Olaszország negatív gazdasági hatásait.

Charles Michel azt közölte, hogy az ülés során a tagállami vezetők négy kulcsfontosságú feladatot határoztak meg. Ezek között van a vírus terjedésének korlátozása, az orvosi felszerelés biztosítása, a gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozása, valamint a járvány társadalmi és gazdasági következményeinek kezelése.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő tanács elnöke továbbá elmondta, a tagállami vezetők kiemelték az együttműködés és a gyors cselekvés fontosságát. Hangsúlyozták a közös európai megmegoldás és az Európai Bizottsággal folytatott szoros koordináció szükségességét, valamint azt, hogy az egészségügyi minisztereknek és a belügyminisztereknek napi konzultációt kell folytatniuk a megfelelő összehangoltság biztosítása és a közös európai útmutatás követése érdekében.

A tagállamok és az uniós intézmények nyomon követik a járvány alakulását, az Európai Tanács pedig március végén esedékes csúcstalálkozóján visszatér a kérdésre, hogy további szükséges döntéseket hozzon - tette hozzá Michel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom