Külföld

Nemzetközi videokonferencián vett részt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videokonferencián vett részt, melyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére került sor - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Nemzetközi videokonferencián vett részt Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videokonferencián vett részt 2020. március 9-én, melyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére került sor. A konferenciabeszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiro

A konferenciabeszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

A mintegy egy órás tanácskozáson értékelték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet és megállapodtak az egyes nemzeti intézkedések összehangolásáról is - mondta a sajtófőnök.

Hétfőn az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben tudatta: az Európai Unió tagországainak vezetői hamarosan vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány európai kitörésére adható válaszok összehangolása érdekében.

Charles Michel úgy fogalmazott, hogy az „állampolgáraink egészségének védelme érdekében együtt kell működnünk”.

Diplomáciai források szerint a tagországok állam-, illetve kormányfőinek konferenciabeszélgetése várhatóan kedd délután lesz.

Emmanuel Macron francia elnök a közösségi oldalon kiemelte, hogy egységben az erő a járvánnyal szemben, valamint felszólította európai partnereit, hogy tegyenek sürgős lépéseket az egészségügyi intézkedések, a kutatásban kifejtett erőfeszítések és a gazdasági válaszok összehangolása érdekében.
„Cselekedjünk együtt azonnal” - fogalmazott.

Az európai kormányok számos intézkedést fogadtak el a vírus terjedésének megakadályozására. A tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus ez idáig leginkább Olaszországot sújtotta, ahol a fertőzöttek száma 7142-re nőtt, s a halálos áldozatok száma 366-ra emelkedett. A dél-európai ország kormánya vesztegzár alá vonta az északi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát.

Kapcsolódó írásaink