Külföld

Michigani csata: Sanders próbálja befogni Bident

Hat tagállamban tartanak előválasztásokat az Egyesült Államokban holnap, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok minden delegáltért meg kell hogy küzdjenek

Újra összecsap egymással Joe Biden és Bernie Sanders, az egyik fontos csatatér Michigan lesz e hét kedden, amikor hat tagállam demokratái döntenek arról, kit szeretnének elnökjelöltnek. Joe Biden bizakodó, Sanders kétségbeesetten próbálja őt támadni, hogy ledolgozza hátrányát.

Michigani csata: Sanders próbálja befogni Bident
A korábbi alelnök bizakodó. Sorsdöntő lehet a holnapi előválasztások eredménye
Fotó: AFP/Getty Images/Kyle Rivas

Az amerikai demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Bidennek „jó előérzetei vannak” az őszi elnökválasztás előtt – ezt Barack Obama egykori alelnöke pénteken egy washingtoni adománygyűjtő rendezvényen hangoztatta. A volt alelnök biztosnak nevezte helyzetét most, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor személyében már csupán egyetlen vetélytársa maradt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. Ugyanakkor leszögezte: az előválasztások folyamata még nem zárult le, kedden újabb, akár sorsdöntő kimenetelű előválasztás lesz. Március 10-én a demokraták újabb hat tagállamban tartanak előválasztást: Észak-Dakotában, Idahóban, Michiganben, Mississippiben, Missouriban és az északnyugati Washington államban, és összesen 352 delegált sorsa dől el. Az egyik fontos csatatér a 125 delegáltat adó Michigan állam lesz, ahol a 2016-os választáson Sanders egy hajszállal legyőzte a később a demokraták elnökjelöltjévé választott Hillary Clintont, és a felmérések szerint egy kevéssel most is vezet Joe Biden előtt. Sandersnek nagy szüksége lenne a rozsdaövezetbeli államok delegáltjaira, ugyanis várhatóan Biden a déli államok jelentős részét behúzza, köszönhetően a fekete demokrata szavazóknak, akik között magasan vezet. Sanders le is mondta egyik megjelenését Mississippiben, hogy Michigan államra koncentrálhasson.

A szuperkeddi választás után Michael Bloomberg New York-i milliárdos és Elizabeth Warren massachussettsi szenátor kiszállt az elnökjelöltségért folyó küzdelemből, s Bloomberg Bident biztosította támogatásáról. Ez azt is jelenti, hogy az előválasztásokon általa nyert delegáltak Bident erősítik majd. Warren szenátor egyelőre nem jelentette be, hogy Bident vagy Sanders szenátort támogatja-e a továbbiakban. Ha Warren Sanders mellé áll, Biden akkor is több mint hatvanfős előnnyel rendelkezik jelenleg a delegáltak számát tekintve.

Pénteken Bernie Sanders két kampányrendezvényén is támadta Bident: Phoenixben azért, mert a volt alelnök korábban ellenezte, hogy a homoszexuálisok szolgálhassanak a hadseregben, a michigani Detroitban pedig azért, mert annak idején támogatta az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), amelynek következtében sok amerikai munkahelyet kiszerveztek külföldre.

Időközben Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata pert indított a CNN ellen „hamis” és „rágalmazó” állítások miatt. A televízió a perkereset szerint azzal rágalmazta meg az elnök újraválasztási kampányát, hogy Oroszország segítségét venné igénybe az idén tartandó elnökválasztási folyamatban.

„Washington háborús terveket sző”
 

Az Egyesült Államok arra készül, hogy eluralkodjon Venezuelában az erőszak, fegyveres konfliktus alakuljon ki, és mindez igazoljon egy háborús beavatkozást is az ország belügyeibe – közölte Nicolás Maduro venezuelai államfő pénteken Caracasban. Kormányzókat és polgármestereket fogadva Maduro az MTI szerint hangoztatta, Washington háborús terveket sző Vene­zuela ellen, arra készül, hogy hadiállapotot, terrorizmust, destabilizációt keltsen az országban. A tervek kivitelezésében Brazília nyújtana segítséget az Egyesült Államoknak az államfő szerint, aki arra a kérte a demokratikus országokat, az emberiességi fórumokat, a brazil népet és hadsereget, hogy állítsák meg Jair Bolsonaro brazil elnököt abban, hogy segédkezet nyújtson Donald Trump amerikai elnöknek a Caracas elleni tervek kivitelezésében.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom