Külföld

Ismét brutális összecsapások voltak migránsok és a görög hatóságok között a török határon

Újabb összetűzések voltak szombaton a görög-török szárazföldi határon a görög határőrök és az Európai Unió területére bejutni akaró migránsok között - jelentette a Reuters hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Ismét brutális összecsapások voltak migránsok és a görög hatóságok között a török határon
A határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg
Fotó: ELIF OZTURK / ANADOLU AGENCY

Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehetett látni, közülük többen rángatták a kerítést, mások viszont különböző tárgyakkal dobálták a görög határőröket, akik könnygáz és füstbombák bevetésével válaszoltak.

Görög tisztségviselők közlése szerint a határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az utóbbi nyolc napban pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni - tették hozzá.

Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehetett látni
Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehetett látni
Fotó: ELIF OZTURK / ANADOLU AGENCY

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette a CNN amerikai hírtévének péntek késő este adott interjújában: az Európai Unió és Törökország 2016-os migrációs megállapodás összeomlott, és szerinte ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök a hibás, mert nem tartóztatja fel a Törökországban veszteglő migránsokat, sőt, szerinte segíti is őket abban, hogy elinduljanak az Európai Unió országai felé.

Objektum doboz

Erdogan pénteken telefonon a megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek. A török-görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta neki: „azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió alapító szerződésébe foglalt értékeket”. A török elnöki hivatal pénteken közölte: Erdogan azt tervezi, március 9-én egynapos munkalátogatásra Brüsszelbe utazik, a migránsválság megvitatására. 

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserébe az EU - először egy 72 ezres kontingens erejéig - legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását.

Objektum doboz

Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére. Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást - valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót - nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Jelentősen felduzzadhat a Görögországba tartó migránsok száma

Hamarosan jelentősen felduzzadhat a Görögországba bejutni próbáló migránsok száma - figyelmeztetett Süleyman Soylu török belügyminiszter szombaton.

A tárcavezető a kelet-törökországi Elazigban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Görögországba átjutott migránsok száma elérte a 143 ezret. Athén ezzel szemben azt állítja, hogy sem a szárazföldön, sem a tengeren nem engedi be területére a migránsokat.

„Ez csak a kezdet. Ami eddig történt, az még semmi” - mondta Soylu. „Micotakisz nem tudja tartani a határokat” - tette hozzá. 

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök korábban halottnak nevezte az Európai Unió és Törökország által 2016-ban megkötött menekültügyi egyezményt. A kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Recep Tayyip Erdogan török elnököt hibáztatta a megállapodás zátonyra futásáért.

„Határozottan visszautasítjuk Micotakisz miniszterelnök feltételezéseit” - írta Fahrettin Altun, Erdogan kommunikációs igazgatója a CNN-hez eljuttatott válaszában.

Az Európai Unió nem tartotta be ígéreteit - állította Altun, aláhúzva, hogy Ankarának nem volt más választása, mint áthelyezni figyelmét az Európába tartó migránsok feltartóztatásáról a szíriai helyzetre.

Soylu arra számít, hogy a kedvező időjárás és a Marica határfolyó alacsony vízállása miatt egyre többen kelnek majd útra Görögország felé. A belügyminiszter elmondta: Törökország fokozta biztonsági intézkedéseit a határon, hogy megakadályozza a migránsok visszatoloncolását.

Kapcsolódó írásaink