Külföld

Erdogan a 2016-os migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Merkeltől

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak  szerinte nem működnek - közölte a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan a 2016-os migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Merkeltől
Recep Tayyip Erdogan
Fotó: AFP

Erdogan a török-görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta Merkelnek: "azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió alapító szerződésébe foglalt értékeket".

A török elnöki hivatal pénteken azt közölte, hogy Erdogan azt tervezi, március 9-én egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, a migránsválság megvitatására.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserébe az EU - először egy 72 ezres kontingens erejéig - legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását.

Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

A török bevándorlási hivatal adatai szerint ugyanakkor az Európai Unió 2020. január 27-vel bezárólag 25 ezer 951 szíriait vett át Ankarától, ebből a legtöbbet, 9322 embert Németország. Mindeközben Törökország 2093 illegális bevándorlót fogadott vissza a görög szigetekről, köztük 404 szíriait.

A pénzügyi segítséggel kapcsolatban az Európai Bizottság december 10-i sajtóközleményében arról számolt be, hogy átutalta az előirányzott 6 milliárd eurót a törökországi menekültek támogatására. A török vezetés ezzel szemben azt állítja, hogy az érintett civil szervezetek még az összeg felét, tehát az első hárommilliárd eurós részletet sem kapták meg.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére. Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást - valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót - nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Törökország az Égei-tengeren nem engedi átkelni a migránsokat Görögországba

Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre - derült ki a török parti őrség péntek esti közleményéből. „Az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu belügyminiszter fogja felügyelni” - írták.

Hangsúlyozták egyúttal: miközben Törökország a területéről távozni szándékozó illegális migránsok döntésébe nem avatkozik bele, ez az eljárás az életveszélyes helyzetekkel fenyegető tengeri átkelésekre nem vonatkozik. Rámutattak: a parti őrség a megszokottnál is sokkal jobban igyekszik megakadályozni a tengeri átkeléseket, a csendőrség és a rendőrség pedig azt, hogy a migránsok a szárazföldről elérjék a tengert.

A török parti őrség arról is beszámolt, hogy mihelyt a migránsok görög felségvizekre érnek, a görög parti őrség visszatoloncolja őket a török felségvizekre, gumicsónakjaikat kilyukasztja, a járművek motorját tönkreteszi, és kilátástalan helyzetben a tenger közepén hagyja. „Görögországnak az a viselkedése, amelyet az Égei-tengeren átkelő migránsokkal szemben tanúsít, sérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogszabályokat” - fogalmaztak.

Kapcsolódó írásaink