Külföld

Erdogan: Az EU-nak támogatnia kell a török terveket

Ha az európai országok meg akarják oldani az illegális migráció jelentette problémát, támogatniuk kell a török terveket Szíriában - mondta a török elnök szerdán Ankarában, a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén.

Erdogan: Az EU-nak támogatnia kell a török terveket
Görög rendőrök a görög-török határon
Fotó: AFP

Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett: miután országa hadserege február 27-én 36 katonát vesztett Szíriában, az ankarai vezetés elrendelte a nyugati határok megnyitását az Európába vágyó menekültek előtt.

Erdogan leszögezte, hogy Ankara döntése megfelel a nemzetközi jognak.

„Az Európai Unió elsődleges feladata a rend biztosítása az külső határokon”
 

A Görögországban jelentkező rendkívüli körülmények között az Európai Unió elsődleges feladata a rend biztosítása a külső határokon - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság görögországi migrációs helyzet okán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán.

Szkínász aláhúzta, az uniós külső határa védelmének nehéz feladata nemcsak Görögországot terheli, az egész Európa felelőssége.
„Egyértelműen meg kell mutatnunk, hogy az Európai Unió minden erejével és támogatásával a migrációs nyomásnak kitett tagállamok mögött áll” - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) gyorsreagálású határmenti beavatkozást végez, segítséget nyújt a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszatérésében, az Európai Bizottság pedig 700 millió eurós pénzügyi támogatás nyújt Görögországnak a határőrizettel és migrációval összefüggő feladatai támogatására.

„Minden egyes európai ország, amely lezárja határait, megveri a menekülteket, elsüllyeszti csónakjaikat és megpróbálja őket visszaküldeni, megsérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát” - mondta a török államfő.

„Arra szólítunk fel minden európai uniós országot, mindenekelőtt pedig Görögországot, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megfelelő módon, tisztelettel bánjon a területére érkező menekültekkel” - közölte.

Erdogan egyúttal azzal is megvádolta Görögországot, amely a napokban megerősítette határvédelmét, hogy elsüllyeszti az Égei-tengeren átkelő menekültek csónakjait, a bennük tartózkodó gyermekeket pedig „hagyja meghalni”.

„Az a görög, aki mindent megtesz - a tengerbe fojtástól a golyó általi gyilkosságig - annak érdekében, hogy országába ne érkezzenek menekültek, ne felejtse el, hogy egy nap még ő is könyörületre szorulhat” - közölte.

Borrell arra kérte Erdogant, hogy ne támogassa a menekültek mozgását az EU határai felé
 

Josep Borrel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Ankarában arra kérte Erdogant, hogy ne támogassa a menekültek további mozgását az Európai Unió határai felé - jelentette a T24 török hírportál.

Borrellt Erdogan az államfői palotában fogadta.
Borrell elmondta, hogy „hosszú és hasznos” megbeszélést folytatott a török elnökkel, akivel ugyanakkor azt is közölte, hogy elfogadhatatlan a török-görög határon kialakult jelenlegi helyzet.

Borrel kedden érkezett Ankarába, és többek mellett Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos kísérte el a kétnapos hivatalos útra. A küldöttség kedden a török belügyminiszterrel és a védelmi miniszterrel tárgyalt, szerdán pedig a külügyminiszterrel, az alelnökkel, majd végül Erdogannal folytatott eszmecserét.

Erdogan kijelentette: az európai országok számára, amelyekből egyre inkább „hallhatók a fasizmus léptei”, valódi tragédiát jelent a migráció.

„Ne próbáljatok megtéveszteni minket”

A török államfő nehezményezte, hogy az unió tagállamai a mostani helyzetben anyagilag segítik egymást, miközben Törökországot az elmúlt években „nem támogatták”.

Arra utalva, hogy a frakcióülést követően fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, úgy fogalmazott: „ma jönnek és beszélünk”.

„Ha adtok, adtok, ha nem adtok, nem adtok, de ne próbáljatok megtéveszteni minket, az a Törökország, amely már 40 milliárd dollárt költött a menekültekre, majd elkölt még egyszer ennyit” - hangoztatta Erdogan.

Charles Michel kedden az Európai Unió és Törökország közötti 2016-os migrációs megállapodás tiszteletben tartására szólította fel Ankarát, és egyebek mellett hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja az EU külső határainak védelmét.

Süleyman Soylu török belügyminiszter szerda délelőtt hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy eddig 135 844 menekült hagyta el Törökország területét Edirne tartományon keresztül, és lépett át Görögországba. Athén ezt tagadja.

Athén álhírek terjesztésével vádolja Törökországot

Álhírek terjesztésével vádolta meg szerdai sajtótájékoztatóján Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő Törökországot, miután a török hatóságok azt állították, hogy a görög határőrök éles lőszerrel lőnek az emberekre a török határnál.

Pecasz hozzátette azt is, hogy a határnál gyülekező emberek török katonai könnygázt használnak a görög határőrök ellen.

Összecsapások voltak a görög-török határon

Szerdára virradóra ismét összecsapások törtek ki a görög határrendészet és a határon összegyűlt több száz ember között. A görög hatóságok könnygázzal és villanógránátokkal akadályozták meg, hogy a migránsok Törökországból Görögországba jussanak.

A hatóságok azt is elmondták, hogy szombat reggel és kedd délután között 27 832 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a görög-török határt. Kétszázhúsz embert őrizetbe vettek.

Szerbia felkészült egy migránsáradatra

Szerbia felkészült akár több ezer migráns befogadására és ellátására, de félő, hogy ebbe belerokkanna az ellátórendszer - derült ki szerdai sajtónyilatkozatokból.

Ivan Gerginov, a szerbiai menekültügyi főbiztosság helyettes vezetője elmondta: a görög erőfeszítések ellenére a történelem során még egyetlen határt sem sikerült áthatolhatatlanná tenni.

Tapasztalataira hivatkozva azt mondta, hogy nem kell hirtelen nagy tömegű bevándorlóra számítani, továbbra is csak kisebb csoportokban fognak érkezni.

Azért sem kell egyszerre több ezer emberre számítani, mert más a helyzet, mint amilyen 2015-ben volt - jelentette ki Ivan Gerginov.

Emlékeztetett: akkor a görög hatóságok kompokkal vitték át a szárazföldre a migránsokat, megindult a magyar határkerítés építése és Németország is szinte „meghívta” a migránsokat.
Így mindenki igyekezett minél hamarabb odaérni. Mivel most nincsenek ilyen együtthatók, „senki nem siet” - tette hozzá.

A főbiztoshelyettes leszögezte: Szerbiában 6500 migránst tudnak elszállásolni a befogadóközpontokban, jelenleg 6200 ember tartózkodik a központokban és a határok mentén összesen.     

Minden helyzetet lehet kezelni, 2015-ben is, amikor több ezer ember érkezett naponta, találtak rá megoldást. Ahogyan akkor sem torlódtak fel a migránsok, és el tudták hagyni az országot, úgy most is lesz megoldás - jelentette ki Gerginov.

Rados Djurovic, a menekülteket segítő belgrádi központ vezetője is úgy vélekedett, hogy nem kell hirtelen nagy migránshullámra számítani, viszont a kisebb csoportokban folyamatosan érkező emberek feltorlódhatnak Szerbiában, és ez problémát, fennakadást és káoszt okozhat a befogadórendszerben.

A szakértő szerint az országban kevés a befogadásra alkalmas szálláshely, és a műszaki feltételek sincsenek meg ahhoz, hogy kielégítő támogatást és segítséget lehessen nyújtani azoknak, akik a Közel-Keletről vagy Észak-Afrikából érkeznek.

A helyzetet az Európai Unió és Törökország párbeszéde tudná megoldani. Olyan kompromisszumos megoldásra van szükség, amely visszatartaná az embereket - tette hozzá.

Abban az esetben, ha nem változik valami, és Görögország, valamint Bulgária nem tudja megvédeni a határait, a tömegesen érkező migránsok szabadon jutnának el a magyar határig - mondta Djurovic.

A magyar hatóságok mellett a horvát és a román határőrség is szilárdan védi a határokat, így a migránsok Szerbiában rekednének, és az egész ország egy óriási befogadóközponttá, „ütközőövezetté” válna - tette hozzá.

Rados Djurovic közölte: a migráció nem fog leállni a következő néhány évtizedben sem, hiszen nagyon rosszak az életkörülmények a Közel-Keleten és Afrikában, az emberek pedig a jobb élet reményében útra kelnek.

Kapcsolódó írásaink