Külföld

Athén határozott támogatást vár az EU-tól

Határozott támogatást vár az Európai Uniótól a görög kormány az egyre súlyosbodó menekültválságban. Erről egy görög kormányzati forrás számolt be kedden.

Athén határozott támogatást vár az EU-tól
Athén szerint Törökország tereli a bevándorlókat a görög határhoz
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a Törökországgal határos Evrosz megye székhelyén, Alekszandrupoliszban fogadta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, valamint David Sassolit, az Európai Parlament elnökét. „Senki nem juthat át a határon. A nemzet egységes erőfeszítéseiben. A hatóságok morálja kiváló, végzik a feladatukat. Görögországot nem lehet zsarolni. Az ország határai Európa határai” - jelentette ki a görög kormányfő a Szkai TV-nek nyilatkozva.

A négy politikus közép-európai idő szerint fél háromkor Kasztaniesz határfaluban közös nyilatkozatot tesz az athéni kormányfői hivatal közlése szerint.  Ezen részt vesz Margarítisz Szkínász bizottsági alelnök, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Davor Bozinovic horvát belügyminiszter is - tették hozzá.

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer ember gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza továbbvonulásukat az Európai Unió felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok könnygáz, gumilövedékek és vízágyúk bevetésével megakadályozták ezt. A görög hatóságok egyúttal felfüggesztették a menedékkérelmeket elbíráló eljárásokat, hogy ezzel is akadályozzák a migránsok bejutását az országba. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bírálta az intézkedést.
 

Kapcsolódó írásaink