Külföld

A legnagyobb demokrata csata

A szuperkedden Mike Bloomberg ringbe lép, Pete Buttigieg pedig kiszállt az elnökjelöltségért folyó versenyből

Ma lesz a szuperkedd az Amerikai Egyesült Államokban. Tizennégy tagállamban tartanak előválasztást elnökjelöltjük kiválasztására a demokraták. A mai nap 1357 delegált sorsáról dönt majd. Ez hatalmas szám, tekintve, hogy a verseny éllovasai, Bernie Sanders és Joe Biden 58 és 54 küldöttet tudhatnak maguk mögött, akik majd őket támogatják az elnökválasztó gyűlésen. A republikánusoknál Donald Trumpnak nincs komolyan vehető ellenfele, van, ahol el is marad az előválasztás.

A szuperkedden száll be a versenybe Michael Bloomberg milliárdos is, aki az eddigi előválasztásokon nem is szerepelt a szavazólapon. Ugyanakkor kiszálló is van, Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere személyében, aki vasárnap este bejelentette, hogy nem folytatja kampányát. Elemzők szerint főleg Joe Biden helyzetét erősítheti Pete Buttigieg visszalépése a szuperkedd előtt.

Időközben Biden a CNN televízióval közölte, hogy akkor is harcba száll a jelöltségért a nyári elnökjelölt-állító konvención, ha Bernie Sandersnek lesz több delegáltja. Biden abban bízhat, hogy népszerű a párt vezetésében, és az elnökválasztó konvención a 4765 delegált közül 714 úgynevezett szuperdelegált, akik a Demokrata Párt vezetői és volt vezetői, és csak akkor szavaznak, ha az előválasztások során kiválasztott kötött delegáltak elsőkörös szavazásában senki nem tud többséget szerezni.

A szuperkedd a felmérések szerint egyébként Bernie Sandersnek kedvezhet, de Joe Biden is reménykedhet benne, hogy dél-karolinai győzelme lendületet ad majd neki. A két legnagyobb falat Kalifornia a maga 415 delegáltjával és Texas 228 küldöttel. Előbbiben a felmérések átlagát számoló RealClearPolitics (RCP) szerint Sanders harminc százalék feletti eredményt érhet el, és őt követheti jelentősen lemaradva Elizabeth Warren és Joe Biden. Az RCP szerint Texasban is Sanders vezet 29,7 százalékos népszerűséggel, Biden 20,8, míg Bloomberg 18 százalékon áll.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom