Külföld

Von der Leyen: Ankara magatartása megengedhetetlen

Megengedhetetlen, hogy Ankara hagyja a területén tartózkodó menekülteknek és migránsoknak határai szabad átlépését az Európai Unió irányába - jelentette ki Ursula von del Leyen, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

Von der Leyen: Ankara magatartása megengedhetetlen
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

A török-görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy tovább vonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok ezt megakadályozták.

Von der Leyen újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elismeri, hogy Törökország nehéz helyzetben van a menekültek és a bevándorlók vonatkozásában, „de amit most látunk, nem lehet sem válasz, sem megoldás”.

Szavai szerint Ankarának támogatása lehet szüksége, azonban a 2016 őszén, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás érvényben van. Az abban foglaltak betartása mindkét fél kötelessége.

A bizottsági elnök kijelentette: a Görögország előtt álló kihívás európai kihívás. Athén a migrációs nyomás vonatkozásában az Európai Unió teljes támogatását élvezi.

Bejelentette továbbá: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke társaságában kedden, a görög-török határon Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen tekintik át a kialakult helyzetet.

Az ENSZ adatai szerint Törökországban mintegy 3,6 millió menekült él, akik Szíriából, Afganisztánból és Iránból érkeztek. Törökország és az EU 2016-ban állapodott meg arról, hogy Ankara feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja azokat, akik illegálisan érkeztek az Európai Unióba, a visszaküldött szíriaik helyett viszont az EU legálisan befogad Törökországban lévő szíriaiakat, emellett több milliárd euróval támogatja a menekültek ellátását Törökországban.


Merkel szerint elfogadhatatlan a menekültek kárára folytatott politika

Érthető és méltányolható Törökország nehéz helyzete, a menekültek kárára folytatott politizálás viszont elfogadhatatlan - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a görög-török európai uniós (EU-) külső határ térségében kialakult migrációs helyzettel kapcsolatban.

A német kormányfő egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva jelezte, hogy Németország nem kívánja befogadni a görög-török határ török oldalán gyülekező, és Törökországból távozni kívánó  embereket. Mint mondta, a térség „zsákutca” számukra.

Arra a kérdésre, hogy „opció” lehet-e a határok megnyitása, a távozók befogadása és a menedékkérőket befogadó németországi állomások előkészítése nagyobb tömeg fogadására, azt mondta: „számomra az az opció, hogy tárgyalunk Törökországgal annak érdekében, hogy visszatérjünk a korábbi helyzethez”, amelyben Ankara teljesítette az EU-Törökország menekültügyi megállapodásból adódó kötelezettségeit.

Hangsúlyozta, hogy ehhez minden segítséget meg kell adni a szomszédos szíriai Idlíb tartományban dúló harcok miatt újabb súlyos terhekkel szembesülő országnak.

Törökország „nagyon sokat teljesít” a mintegy hárommillió szíriai menekült, és a további legkevesebb egymillió afgán, iráni és más külföldi, köztük „menekültek, és talán migránsok” befogadásával, helyzete pedig az ídlibi harcok miatt még „sokkal, de sokkal súlyosabb” lett, mert sokan az életüket féltve igyekeznek elmenekülni Törökországba.

Azonban ezt a helyzetet nem a menekültek sorsának még sanyarúbbá tételével kell kezelni, hanem mindenekelőtt államok közötti megállapodásokra kell törekedni - mondta Angela Merkel. Közölte, hogy a napokban a török elnökkel és Emmanuel Macron francia államfővel is tárgyalt, hogy miként lehet humanitárius segítséget nyújtani az Idlíbben élőknek, hogyan lehetne fegyvernyugvást elérni és miként lehetne talán Törökországot is az eddiginél jobban támogatni a területén élő menekültek ellátásában. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt, méghozzá arról, hogy alakítsanak ki egy védett övezetet Szíriában a török határ térségében.

Észak-Macedónia felkészült egy új migrációs hullámra

Észak-Macedónia felkészült egy lehetséges új migrációs hullámra, amely Görögország felől érkezhet - közölte Oliver Szpaszovszki, a szkopjei ügyvezető kormány vezetője hétfőn.

Kiemelte, hogy a migrációs helyzet kezelésével megbízott bizottság folyamatosan elemzi a helyzetet, és a hatóságok is állandóan egyeztetnek a fokozódó helyzetről. Hozzátette ugyanakkor, hogy ebben a pillanatban úgy tűnik, nem várható a 2015-ös hasonló válság - közölte a Veszti.mk macedón hírportál.

Mindezzel egy időben a hatóságok válsághelyzetet hirdettek az ország északi és déli határain, valamint az összes befogadóközpontot készenléti állapotba helyezték. A válsághelyzet azt jelenti, hogy a rendőrség és a katonaság azonnal reagálhat, amennyiben tömegesen jelennének meg illegális bevándorlók valamely határszakaszon.

Oliver Szpaszovszki rámutatott, hogy amennyiben újra migránsok akarnának keresztülhaladni az országon, akkor a befogadóközpontokba kellene jelentkezniük, és kizárólag 72 óráig érvényes ideiglenes tartózkodásra lennének jogosultak az ország területén.

Agron Buxhaku, a migrációs helyzet kezeléséért felelős kormánybizottság illetékese hétfő este bejelentette, hogy Észak-Macedónia megerősítette a rendőrség és a katonaság jelenlétét a Görögországgal közös határszakaszon, hogy megfékezze a Törökország felől érkező illegális bevándorlók belépését az országba.

Kapcsolódó írásaink