Külföld

Követendő példának tekintik a magyar családpolitikát

Az Európát sújtó egzisztenciális demográfiai válság legalább olyan súlyos, mint a klímaválság - írta a The Article független véleményportálon vasárnap megjelent cikkében Ray Kinsella közgazdász, aki szerint a magyar demográfiai intézkedések az egész kontinens számára fontos leckékkel szolgálhatnak.

Követendő példának tekintik a magyar családpolitikát
Kinsella Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt (képünkön) is hosszan méltatta cikkében, a politikust figyelemreméltónak és meggyőzőnek nevezte
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szerző rámutatott, a demográfiai hanyatlás elleni küzdelmet a horvát uniós elnökség is prioritásként határozta meg. Magyarország politikai kultúrájában - hívta fel a figyelmet - a családokat és a gyermekvállalást nagy becsben tartják, szemben a "felvilágosultabb" társadalmakkal, ahol gúnyt űznek a házasságból, a gyermekvállalással járó felelősséget pedig kizárólag korlátozásként élik meg.

A szerző kiemelte, hogy 2010-től kezdve hazánk "figyelemreméltó módon" lábalt ki az addigi gazdasági válságból, a gazdasági mutatók meggyőzőek. Ennél is figyelemreméltóbbnak nevezte Kinsella, hogy a családtámogatásra a kormány kétszer annyit szán, mint az uniós átlag. Rámutatott, a gazdasági stabilitáshoz család-, házasság- és gyermekközpontú szemlélet társul, ami rögzítve van az Alaptörvényben.

A szerző felsorolt több családtámogatási intézkedést, hangsúlyozva, hogy "bárki bármit gondol Orbán Viktorról", ez a politika működik. Kinsella Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt (képünkön) is hosszan méltatta cikkében, a politikust figyelemreméltónak és meggyőzőnek nevezte.

Kitért arra is, hogy a magyar családpolitika nem illik az Európai Unió liberális gondolkodásába, Európa azonban demográfiai válsággal néz szembe, Kinsella szerint ezért ideje felismerni, hogy a magyar családpolitika a megoldás része. 

Kapcsolódó írásaink