Külföld

Őrizetbe vették Isztambulban a Szputnyik helyi főszerkesztőjét

Őrizetbe vették Isztambulban a török hatóságok a Szputnyik orosz állami hírügynökség török nyelvű kiadásának főszerkesztőjét - tudatta a hírügynökség vasárnap.

Őrizetbe vették Isztambulban a Szputnyik helyi főszerkesztőjét
Moszkva az ENSZ-hez, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírók őrizetbe vétele miatt
Fotó: Szputnyik

A rendőrök átkutatták a Szputnyik isztambuli irodáját.
„A rendőrség felkereste isztambuli irodánkat és egy újabb munkatársunkat vették őrizetbe. Törökország, mi a fene történik?” - méltatlankodott a Twitteren a Szputnyik-csoport orosz főszerkesztője, Margarita Szimonjan, arra utalva, hogy pár órával korábban Ankarában is őrizetbe vették a cég három munkatársát.

A Riporterek Határok Nélkül nevű újságírószervezet úgy tudja, hogy mindhármuk lakásába idegenek törtek be, akik azt kiabálták, hogy hazaárulók, mert oroszoknak dolgoznak. Ezért mentek a rendőrségre feljelentést tenni, ahol viszont ők kerültek rács mögé.

A rendőrség egy, a hatóságok szerint vitatott cikk miatt börtönözte be őket, amelyben a Szputnyik azt írta, hogy Törökország „ellopta” Hatay tartományt. Hatay 1939 óta tartozik Törökországhoz, amelyet Franciaország adott át Ankarának. Franciaország akkor a Népszövetség mandátuma alapján ellenőrizte a mai Szíria területét, amelynek Hatay is a része volt. Korábban azonban mindez az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Franciaország Hatay átadásával szövetségesnek akarta megnyerni Törökországot a náci Németországgal és Adolf Hitlerrel szemben.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az ENSZ-hez, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírók őrizetbe vétele miatt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap felszólította Ankarát, hogy garantálja az újságírók biztonságát.

Az MTI beszámolója szerint szombat este Ankarában török nacionalisták próbáltak meg behatolni az orosz kormány által finanszírozott Szputnyik hírügynökség török szerkesztősége több munkatársának lakására. Az incidenseket követően a török állampolgárságú érintettek feljelentést tettek, ami után négyüket, köztük Mahir Oztepe főszerkesztőt is, őrizetbe vették.

Az újságírókat vasárnap délután engedték szabadon; az ügyészségi jegyzőkönyv szerint nem követtek el bűncselekményt. Margarita Szimonyjan, a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió főszerkesztője közölte, hogy vasárnap a rendőrség átkutatta a Szputnyik isztambuli irodáját.

Az ankarai orosz nagykövetséget egyébként csütörtök óra török különleges egységek őrzik a képviseletet ért fenyegetések miatt.

A szíriai konfliktusban ellentétes oldalakat támogató Ankara és Moszkva között az után éleződött ki a feszültség, hogy a héten rengeteg török katona halt meg légicsapásban Szíriában.

Kapcsolódó írásaink