Külföld

Menyhárt: Kijózanító az eredmény, teljes egység kell

Kijózanító eredmény született, a mostani összefogás nem volt elégséges, teljes egységet kell teremteni - jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös felvidéki magyar lista legerősebb szereplőjének, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke vasárnap, reagálva a szlovák parlamenti választás eredményére, miszerint az MKÖ nem jutott be a törvényhozásba.

Menyhárt: Kijózanító az eredmény, teljes egység kell
Menyhárt József:
Fotó: parameter.sk

„Az eredmény mindenképpen kijózanító, megmutatkozott, hogy jó út volt egységben gondolkozni, de a teljes egységre fog kelleni törekedni” - jelentette ki Menyhárt. Hozzátette: a munka folytatódni fog, de egyértelmű, hogy a mostani összefogás nem elégséges, keresni kell a kapcsolatot a Most-Híd párttal is, mert mindenkire szükség van. Rámutatott: a felvidéki magyarságnak most sem ideje, sem energiája nincs arra, hogy a teljes egység megteremtése helyett kísérletezésekbe fogjon.

Az MTI-nek a politikus kiemelte: annak ellenére, hogy nem jutottak be a parlamentbe, annak örülni lehet, hogy az MKÖ keretében több voksot sikerült szerezniük, mint négy éve és annak is, hogy az MKP jelöltjei jól szerepeltek a listán. Menyhárt rámutatott: hamarosan összehívják a párt vezető szerveit és tisztújító kongresszust is tartanak.

Bugár Béla, a választáson gyengén szereplő Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke, aki az eredményekre reagálva lemondott posztjáról, már a választás éjszakáján telefonon megkereste az MKP-t. Egy Bugár távozása kapcsán feltett kérdésre Menyhárt azt mondta: ha a Most-Híd is komolyan gondolja az együttműködést, Bugár távozása ellenére lesz ember, aki ezt folytatni fogja.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) listavezetője azt mondta: az eredmény nem siker, kudarc, s egyértelműen megmutatkozott, hogy országos megmérettetésen egy magyar listának kellene indulnia. Leszögezte: az etnikai politizálásnak folytatódnia kell, ugyanakkor nyitni kell, le kell ülni az asztalhoz mindenkivel, teret kell adni azoknak is, akik valamilyen oknál fogva eddig nem voltak ott. Kérdésre elmondta: háttérbe kell vonulniuk azoknak, akik gátolták a teljes összefogást.

A Magyar Közösségi Összefogás a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. Bár az MKÖ eredménye jobb és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, a bejutásra - részben a viszonylag magas választási részvétel miatt - nem volt elég.

A Bugár Béla vezette párt, a Most-Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők a voksok 2,05 százalékát kapták, ami kevesebb mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek.

Az új szlovák parlamentbe a szombaton tartott választáson hat párt jutott be. Az első helyen a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) végzett 25 százalékos eredménnyel, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD), amely a szavazatok 18,29 százalékát szerezte meg.

Kapcsolódó írásaink

Szivárványkoalíciót jósol a szakértő

ĀSzéles körű, ám instabil összefogást hozhatnak a szlovákiai választások, viszont nagy pofon lesz a felvidéki magyarságnak, ha egyik pártjuk sem jut be a pozsonyi törvényhozásba