Külföld

Törökország ENSZ-nagykövete megfenyegette Szíriát

Törökország ENSZ-nagykövete pénteken megfenyegette Szíria kormányát az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Törökország ENSZ-nagykövete megfenyegette Szíriát
Az ENSZ épülete New Yorkban
Fotó: AFP

 „Ha meg akarnak ismerkedni a rögösebb úttal, meg is fognak” - mondta Feridun Sinirlioglu. Hozzátette, hogy Törökország nem akar háborút, „de nem habozik erőt használni, ha és amikor biztonságát fenyegetik.”

Törökország és a szíriai kormány ellenséges viszonyán még tovább rontott hogy csütörtökön este 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült egy légicsapásban Idlíbben. A források szerint a támadást a szíriai kormányerők vagy a velük szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre. Idlíb légtere orosz kontroll alatt áll. Mindazonáltal az orosz védelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy az orosz légierő nem hajtott végre csapást Behun település környékén, ahol török katonák elestek. Azt állították, hogy a török katonák a támadó ellenzéki fegyveresek között voltak, és a szíriai kormányerők tüzébe kerültek.

Orosz-török megállapodás a feszültség csökkentéséről Idlíbben
 

Oroszország és Törökország megállapodott a feszültség csökkentéséről az észak-szíriai Idlíb tartományban, ahol az elmúlt napokban súlyosbodott a válság, miután több tucat török katona esett el a katonai műveletekben.

Az orosz külügyminisztérium szombati közleménye szerint a zömében külügyminisztériumi és védelmi minisztériumi vezetők és szakértők részvételével Ankarában folytatott egyeztetéseken arról is megállapodtak, hogy folytatják a harcot Idlíbben az ENSZ BT által terrorista szervezetekké nyilvánított fegyveres csoportok ellen.

Folytatták az egyeztetéseket arról is, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni a helyzet tartós stabilizálása érdekében az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Mindkét fél megerősítette elkötelezettségét a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség haladéktalan eljuttatása iránt a feszültségcsökkentési övezetben és a területen kívül.

Török erők leromboltak egy szíriai vegyifegyverüzemet

 A magukat megnevezni nem kívánó magas rangú török illetékesek közölték, hogy a török csapatok szombatra virradóra lerombolták Északnyugat-Szíriában a damaszkuszi rezsim egyik vegyifegyverüzemét. Hozzátették, hogy az Aleppótól 13 kilométerre délre lévő üzem megsemmisítése, valamint számos más, Damaszkuszhoz köthető célpont lerombolása válasz volt arra, hogy a kormányerők több mint 30 török katonát öltek meg légicsapásaikban a minap Idlíbben.

Erdogan: Mindaddig Szíriában leszünk, amí ezt a szíriai nép akarja

 Recep Tayyip Recep török államfő szombaton Isztambulban képviselőkkel találkozva azt mondta, hogy vegyifegyverüzemeket és a mellettük lévő,
légi járművek által használt fel- és leszállóhelyeket, illetve hét, vegyianyagot tároló raktárt semmisített meg a török légierő.

„Sosem akartuk, hogy idáig fajuljon a helyzet, de ha ők (Damaszkusz) belekényszerítettek minket ebbe, akkor viseljék a következményeket” - mondta a NTV által is közvetített beszédében a török elnök.

Erdogan kitért a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken folytatott telefonbeszélgetésére. Erdogan szerint ő azt javasolta Putyinnak, hogy Oroszország ne avatkozzon be a török és a szíriai csapatok szembenállásába.

„Tegnap azt kérdeztem Putyintól, hogy milyen céljai vannak ott (Szíriában). Ha katonai bázist akarnak létesíteni, hát tegyék ezt, de vonják vissza tőlünk a csapataikat. Azt mondtam neki, hogy hagyjon minket magunkra a (damaszkuszi) rezsimmel” - mondta Erdogan. Leszögezte, hogy a török katonák nem Bassár el-Aszad szíriai elnök, hanem a szíriai nép meghívására vannak Szíriában. „Ezért Szíriában leszünk mindaddig, amíg ezt a szíriai nép akarja” - mondta Erdogan.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülései szerint az elmúlt 24 órában a török csapatok a térségben több támadást hajtottak végre, amelyekben 48 szíriai katona vesztette életét. A szervezet hozzátette, hogy a szíriai kormányerők és az őket támogató orosz légierő gépei szintén folytatják offenzívájukat az Idlíb tartománybeli Szarákib ellen. A stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő várost a héten foglalták vissza a hadseregtől a törökbarát lázadó csoportok.

Az út Aleppót a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával köti össze Damaszkusz érintésével.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.
 

Kapcsolódó írásaink