Külföld

Alapjogokért: Az EU-nak már korábban fel kellett volna készülnie a növekvő migrációs nyomásra

Az Európai Uniónak már két éve válaszolnia kellett volna a kihívásra, fel kellett volna készítenie a határvédelmet, hogy a növekvő migrációs nyomást kezelje - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Alapjogokért: Az EU-nak már korábban fel kellett volna készülnie a növekvő migrációs nyomásra
Pócza István
Fotó: MH

Az elemző ezt az arról szóló hírek kapcsán mondta, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriaiakat.

Pócza István felhívta a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök már két éve beszélt arról, hogy a török elnökkel 2017-ben kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetett, csak átmeneti megoldás lehet.

Az elemzőt kérdezték arról a levélről is, amelyet az Európai Parlament öt frakciójának vezetője, köztük az Európai Néppárté - írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, sürgetve a 7-es cikkely szerinti eljárás gyorsítását, továbbá arról, hogy Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő egy publikációban támadta Orbán Viktor néppártnak küldött memorandumát.

Az elemző azt mondta: egész Európának az az érdeke, hogy minél hamarabb lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást mind Magyarország, mind Lengyelország esetében.

Cseh Katalin esetében politikai haszonszerzésről van szó szerinte. Megpróbálja eladni úgy a pártját, mintha az fontos magyarországi tényező lenne - jegyezte meg Pócza István.
 

Kapcsolódó írásaink