Külföld

Teljes gőzzel kampányol Friedrich Merz

Határozott elképzelései vannak a CDU megerősítéséről a pártelnökjelöltnek, aki szerint a német kormány túlságosan alábecsülte a szélsőjobboldali fenyegetést

A posztkommunista Die Linkét vádolta a Türingiában kialakult válságért Friedrich Merz a CDU hamvazószerdai gyűlésén. A német kormánypárt elnökjelöltje ismét kizárta az együttműködést a jobboldali AfD-vel.

Teljes gőzzel kampányol Friedrich Merz
Kereszténydemokrata őrségváltás Türingiában: Merz, a jelölt és a távozó Mohring
Fotó: AFP/DPA/Martin Schutt

A Türingia tartománybeli Apoldában tartotta első nyilvános beszédét pártelnökjelöltként Friedrich Merz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamvazószerdai gyűlésén. Itt Mike Mohring, a CDU türingiai szervezetének vezetője is felszólalt, a politikus májusban távozik posztjáról a botrányos tartományi kormányfő-választás miatt.

Mohring utalva arra, hogy nem volt túl sok mozgástere a szabaddemokrata Thomas Kemmerich feb­ruár eleji megválasztásakor, kijelentette: egyszerűbb dolga lett volna a tartományban, ha nagyobb bizalmat kap Berlintől. Kemmerichet a CDU, valamint a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatásával választották tartományi miniszterelnökké, majd az országos bírálatok hatására 24 órán belül bejelentette lemondását. Mohring beszéde végén a Die Welt tudósítása szerint reményét fejezte ki, hogy utódja nem fogja átélni azt, amit ő az elmúlt hónapokban.

Ezt követően lépett a színpadra Merz, aki az őszi Landtag-választáson győztes, posztkommunista Die Linke tartományi vezetőjét, Bodo Ramelowot okolta a türingiai válságért. Szerinte az eddigi tartományi miniszterelnök úgy akarja megtartani a kormányfői tisztséget, hogy nem tud többségi kormányt alakítani a törvényhozásban.

A pártelnökjelölt beszélt arról is, hogy egyre nagyobb fenyegetést jelent Németországban a szélsőjobboldal, amelyet túl sokáig becsültek alul. A Hanauban február 19-én történt lövöldözés kurd nemzetiségű áldozatait honfitársaknak nevezte, akik „korlátlan szolidaritást érdemelnek”. Merz ismét kizárta az együttműködést az AfD-vel.

A politikus egyébként interjút is adott a Die Weltnek, amelyet a német lap tegnap közölt. Ebben Merz megerősítette, nem jobbra akarja tolni a pártot, hanem a bázisát kiszélesíteni, visszaszerezve azokat a szavazókat, akik kiábrándultak a CDU-ból. Szavai szerint vannak olyan AfD-szavazók, akik évekkel ezelőtt fordultak el a konzervatívoktól, mivel a párt nem képviselte őket. Világossá szeretném tenni, hogy a CDU is alternatíva lehet számukra – tette hozzá.

Merz a Funke médiacsoport lapjainak pedig arról beszélt, nem lát abban semmi kivetnivalót, hogy egy nő sem jelentkezett a CDU vezetésére. Mint mondta: „nem kell azért bocsánatot kérnünk, ha két évtized után egy férfi lesz a pártelnök”.

Kapcsolódó írásaink

Újabb pofont kapott a CDU Hamburgban

ĀRendkívüli elnökválasztó kongresszust tart áprilisban a német Kereszténydemokrata Unió,hamarosan kiderül, kik a jelöltek, a párttagok körében Friedrich Merz a legnépszerűbb

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom