Külföld

Magyarország a migráció helyett a szülőföldön való boldogulást támogatja

A keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érsekének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban péntek délután - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Magyarország a migráció helyett a szülőföldön való boldogulást támogatja
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érsekének (b2) megbeszélése. A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j2) és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára (j3) is
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A Nyeri Érsekség Kenya központi részén található, amely másfél megyét fed le 1,5 millió lakossal, közülük mintegy félmillió katolikus hívő.

A pénteki tárgyalás előzménye a Hungary Helps Program tényfeltáró missziójának tavaly márciusi kenyai útja volt Azbej Tristan, Hölvényi György európai parlamenti képviselő, valamint Böjte Csaba ferences rendi és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesek részvételével. A négy napos látogatás során megismerkedtek a helyi egyházi vezetőkkel, és felmérték azon támogatási igényeiket, amelyek összhangban vannak a Hungary Helps Program céljaival - emlékeztetett a sajtófőnök.

Orbán Viktor a tárgyaláson megismételte: Magyarország a migráció helyett a helyben maradást, a szülőföldön való boldogulást támogatja, és ehhez anyagilag is hajlandó hozzájárulni. A kormány álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt Európába hozni. Magyarország Kenyában az iszlám radikalizáció valamint a szegénység és az ebből fakadó elvándorlás által fenyegetett ifjúság megsegítésével foglalkozó egyházi missziók támogatásából kívánja kivenni a részét - hangzott el a megbeszélésen.

Kapcsolódó írásaink