Külföld

Lendületben Bernie Sanders

Már kedden kiszállhat Bloomberg a demokrata jelöltek versenyéből

Ismét összeütközésbe került egymással Bernie Sanders elnökjelölt-aspiráns, és a Demokrata Párt vezetése. Ezúttal a szuperdelegáltak kérdésében nincs egyetértés, ugyanis Sanders azt szeretné, ha automatikusan az válna a párt jelöltjévé, aki a legtöbb delegálttal rendelkezik, és ne legyen szükség hozzá többségre.

Ezzel gyakorlatilag kizárná a döntésből a demokraták vezetői és volt vezetői közül kikerülő szuperdelegáltakat. 2016 óta éppen Bernie Sanders és szövetségeseinek kritikái miatt már megváltoztatták a szuperdelegáltak szerepét: most csak akkor fognak voksolni, ha egyik jelölt sem tudja az „egyszerű” delegáltak részvételével rendezett első szavazáson maga mögött a többséget, azaz legalább 1991 főt.

Könnyen lehet, hogy végül Sanders gyűjti be a legtöbb támogató delegáltat július 13-ig, amikor Millwaukee-ban összeül a demokraták elnökválasztó gyűlése, viszont a párt vezetői körében túl radikálisnak tartják, ezért valószínűleg mást próbálnak majd kihozni győztesként, ha Bernie Sanders nem tud nyerni az első körben. Michael Bloomberg milliárdos kampánya ugyanakkor már ringbeszállása napján, azaz március 3-án, a szuperkedden véget érhet, a felmérések szerint ugyanis nem áll jól a szénája.

A kedden szavazó két legnagyobb „falat” Texas és California 228 és 415 delegálttal. Texasban a felmérések szerint Sanders és Joe Biden 20-20 százalékon áll, őket követi Elizabeth Warren 17 százalékos támogatottsággal, Bloomberg pedig csupán utánuk következik Pete Buttigieggel holtversenyben, aki 50 millió dollárral kevesebbet költött az államban kampányára. Kaliforniára Sanders sok figyelmet fordított mióta 2016-ban itt vereséget szenvedett Hillary Clintontól, és a kaliforniai Közpolitikai Intézet által a múlt héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 32 százaléka Sanderst látná legszívesebben a demokraták elnökjelöltjeként. Ha valóban ezek lesznek az eredmények a két nagy államban, akkor nagyon nehéz lesz a dolga annak, aki meg akarja állítani Bernie Sanderst.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom