Külföld

Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja

A magyar-horvát kapcsolat kiváló, de lehetne sokkal jobb is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Gordan Grlic Radmannal, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterével.

Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Gordan Grlic Radman horvát kül- és Európa-ügyi minisztert Budapesten, a minisztériumban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A politikus közölte: kölcsönösen számos előny származik a kétoldalú együttműködésből, de még több is származhatna.

Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja. A Mol legutóbb egy 540 millió eurós (mintegy 183 milliárd forintos) beruházást jelentett be a rijekai finomítónál, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedésű bank a horvát piacon.

Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el: 2,5 milliárd euró (mintegy 848 milliárd forint) fölé ment ez az érték. Nőtt a Horvátországba irányuló magyar turistaforgalom is: 644 ezer magyar utazott a szomszédos államba 2019-ben - közölte Szijjártó Péter.

A magyar kormány 527 drávaszögi kis- és közepes vállalkozót támogatott tavaly 1,8 milliárd forinttal, így a Drávaszögben 2,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg - mondta.

Az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokban egyetért Magyarország és Horvátország. Konszenzus van a kohéziós források fenntartásának fontosságában. Egyetértenek a nyugat-balkáni bővítés szükségességében, és abban is, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani - - jelentette ki Szijjártó Péter.

Úgy vélekedett, hogy a csütörtöki szíriai harcok könnyen újabb migrációs vészhelyzetet idézhetnek elő.

Ismét erősödik Törökország azon álláspontja, hogy ha nem tudnak Szíriában megfelelő körülményeket teremteni a migránsok visszaküldésére, akkor Európa felé engedik át az embereket - tette hozzá.

Magyarország bármilyen nyomással szemben megvédi a határait - tette hozzá.

Néhány ügyben azonban lehetne jobb az együttműködés Horvátországgal - mondta a magyar miniszter.

Magyarország továbbra is szeretné, ha átfogó megállapodás jönne létre a gázbeszerzési források diverzifikációjáért. Fenntartja azt a javaslatát, hogy kössék össze a két állam gázvezeték-hálózatát, tárgyaljanak gázbeszerzésről a leendő horvátországi LNG-terminálon keresztül. Magyarország továbbra is fenntartja vételi ajánlatát a leendő terminál kisebbségi részesedésére - hangoztatta.

A magyar kormány szorgalmazza, hogy hozzák létre a magyar-horvát barátság napját, és sokkal több legyen a legális átjárási lehetőség a két ország között: építsenek új határátkelőhelyeket, alakítsanak ki új közlekedési összeköttetéseket.

Gordan Grlic Radman hangoztatta, hogy a politikai együttműködés jó, a gazdaságin azonban még lehetne javítani.

Felidézte, hogy két hónapja járt Budapesten, szerinte ez is bizonyítja a több évszázados kapcsolat minőségét.

A horvátországi magyar és a magyarországi horvát kisebbség helyzetén azonban lehetne javítani - vélekedett Gordan Grlic Radman.

Megjegyezte, hogy Horvátország tölti be az EU soros elnökségét. Egyik prioritásuk, hogy még jobban összekapcsolják a két nemzetet - hangoztatta.

Magyarország sokat segített, hogy 2011 első felében sikeresen lezáruljanak Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásai - mondta.

Gordan Grlic Radman kijelentette, hogy mindkét állam érdekelt a nagyobb uniós költségvetésben.

Egyetértenek abban, hogy küzdeni kell egy új uniós menekültpolitikáért, harcolni kell az illegális bevándorlás ellen, meg kell különböztetni a valódi menekülteket az embercsempészek által utaztatott migránsoktól - mondta.

Konszenzus van az EU bővítésének szükségességében is - erősítette meg Gordan Grlic Radman.

Kapcsolódó írásaink

Múltra épülő jelen, a jövőbe tekintve

Ā„Most is arra hívunk mindenkit, hogy dolgozzunk együtt Székesfehérvárért, és tegyük félre az indulatokat, amik csak pusztítanak”– vallja a fideszes Horváth Miklósné