Külföld

Görögország nem fogja tűrni az illegális határátlépéseket

Görögország nem fogja tűrni a migránsok illegális határátlépéseit, ezért megerősíti határvédelmét - közölte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénteken Twitter-üzenetében.

Görögország nem fogja tűrni az illegális határátlépéseket
A pazarkulei határátkelő
Fotó: https://www.mbs.news/

Hangsúlyozta: Görögország nem felelős a tragikus szíriai eseményekért, és nem fogja viselni mások döntéseinek következményeit. Hírügynökségi értesülések szerint menedékkérők csoportjai kezdtek el gyülekezni a görög-török szárazföldi határon.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken a Szíriában kialakult helyzet miatt - közölték diplomáciai források.

A konzultációt Belgium, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Észtország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kérte, miután csütörtökön 33 török katona elesett egy légitámadásban. Az ülés közép-európai idő szerint este tízkor kezdődik.
Párizs közben felszólította Moszkvát és Damaszkuszt, hogy állítsák le az Idlíb tartományban folyó offenzívát, ahol a törökök meghaltak.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő bejelentette, hogy hétfőn találkozni kíván  Recep Tayyip Erdogan török államfővel a migrációs helyzet fejleményei miatt. Ankarában pénteken közölte egy hivatalosnak tekinthető forrás, hogy megnyitják a menekülők előtt a Nyugat-Európába vezető útvonalakat. Ugyanakkor erről hivatalos közlemény nem jelent meg.
A NATO a harcok leállítására szólította fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezte ki Törökországgal.

Az NTV török hírtelevízió péntek reggel arról számolt be, hogy egy körülbelül 150 fős afgán menekültcsoport tart a Törökország és Görögország közötti pazarkulei határátkelőhöz, miután a Törökország és Bulgária közötti kapikulei átkelőhelynél nem jártak sikerrel. Az ERT görög közszolgálati televízió később már migránsok százairól jelentett az Évrosz-határfolyó térségében.

A görög rendőrség könnygázt és paprikasprayt vetett be, amikor néhány illegális bevándorló megpróbált átkelni a határon. A pazarkulei határátkelőt ezt követően a görög hatóságok lezárták. A helyszínen lévő tudósítók szerint a határ görög oldalán a kormány számos rendőrt, határőrt és katonát mozgósított az illegális határátlépések megakadályozására.

A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy Görögország megerősítette a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában bejelentették: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket.

Micotákisz a nap folyamán Angela Merkel német kancellárral is beszélt telefonon a görög határokon kialakult helyzetről, illetve az ott foganatosított intézkedésekről - közölte a görög kormányfő hivatala.

Kapcsolódó írásaink