Külföld

Von der Leyen segítséget ígér az Afrikai Uniónak

Segítséget ígért Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az Afrikai Uniónak (AU) a kontinens konfliktusainak - köztük a líbiai polgárháborúnak - a megoldására.

Von der Leyen segítséget ígér az Afrikai Uniónak
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

„Számíthatnak ránk, mert a konfliktusok megoldása elsődleges fontosságú a kontinens fejlődése szempontjából” - mondta az uniós tisztségviselő az Afrikai Unió székhelyén, az etiópiai Addisz-Abebában.

A líbiai válság jó példája annak, hogy milyen hatékonyan tud együttműködni az Európai és az Afrikai Unió a konfliktusok megoldásában - tette hozzá von der Leyen. Rámutatott: Líbia annak is kiváló példája, milyen nehéz átültetni a gyakorlatba ezeket a megoldásokat.

Az AU attól tart, hogy a líbiai konfliktus egész Afrikát destabilizálhatja.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok tavaly április óta offenzívát folytat Tripoli, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelye ellen.

A líbiai válság felkelők és fegyverek hadát vonzotta a Száhel térségébe - mutatott rá Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke.

„A térség nagy veszélyben van” - mondta Mahamat a régióban tevékeny iszlamista és lázadócsoportokra utalva.

Von der Leyen egy húszfős uniós delegációval utazott az etióp fővárosba, amelynek Josep Borrel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is tagja. A küldöttség a biztonságról, a migrációról és a digitalizációról is tárgyal afrikai partnereivel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom