Külföld

Merz és Laschet között dőlhet el a CDU vezetése

Ismét megerősítette a bajor CSU gyűlésén Markus Söder, hogy nincsenek kancellári ambíciói – Türingiában jövő héten szavazhatnak újra a tartományi miniszterelnök személyéről

Elutasítják a jobboldali Alternatíva Németországnak párttal való együttműködést, és visszaszereznék a politikai közép szavazóit a Kereszténydemokrata Unió elnökjelöltjei. A német sajtó szerint Armin Laschet nem túl karizmatikus, de megnyerheti magának a fiatalokat, Friedrich Merz viszont határozott álláspontjával győzheti meg a CDU tagságát.

Merz és Laschet között dőlhet el a CDU vezetése
Armin Laschet és Jens Spahn akar lenni a nyerő páros
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

Visszautasította Friedrich Merz kedd este az ARD német közszolgálati televíziónak, hogy pártelnökké választása esetén jobbra „vinné el” a legnagyobb német kormánypártot, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU). A CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának korábbi vezetője kijelentette, a politikai közép szavazóinak visszaszerzésére törekszik. Mint mondta, ha a CDU néppárt akar maradni, el kell határolódnia a jobboldali Afd-től (Alternatíva Németországnak), valamint a posztkommunista Die Linkétől.

Merz kedd reggel jelentette be, hogy versenybe száll a pártelnöki tisztségért a CDU április 25-i kongresszusán, rajta kívül eddig Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök, illetve Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője jelentkezett be a párt vezetésére. Laschet kedd este a ZDF közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy a CDU-nak centrum- és néppártnak kell maradnia. Röttgen a Funke médiacsoport lapjainak nyilatkozva elmondta, hatékonyabb küzdelmet kell folytatni a szélsőjobboldal erősödése ellen, emellett „meg kell válaszolnunk azt a kérdést is, hogyan kezeljük azt a mérget, amelyet az AfD a társadalmunkba belecsepegtet”.

A Der Tagesspiegel tegnapi cikke szerint jelenleg Merznek és Laschetnek van a legnagyobb esélye a pártelnöki szék megszerzésére. Laschet megválasztása esetén elnökhelyettesnek javasolná Jens Spahn egészségügyi minisztert, aki által a fiatalabb generációt is megnyerheti magának. Az Angela Merkel kancellár támogatójaként számon tartott Laschet a Süddeutsche Zeitung elemzése szerint ugyanakkor nem tartozik a karizmatikus szónokok közé. A politikus szenvedélyes európai, csillogó ötletek és kivételes projektek véghezvitele nélkül – írták.

Merz népszerű a CDU szavazói és a párttagok körében. Kai Wegner a CDU berlini elnöke szerint a volt frakcióvezető megtestesíti azt, amire Németországnak szüksége van, egyértelmű állásponttal rendelkezik, amelyet világosan képes közölni. Merz szavazatokat veszíthet, ha az áprilisi pártkongresszuson Észak-Rajna–Vesztfália tartomány delegáltjai ezúttal saját miniszterelnökük mellett teszik le voksukat – írta a Der Tagesspiegel.

A CSU hamvazószerdai politikai gyűlésén Markus Söder pártelnök, akit sokan szívesen látnának a CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltjeként, kijelentette, nincsenek szövetségi kormányfői ambíciói. „Az én helyem Bajorországban van, nem Berlinben” – szögezte le Söder a Die Welt szerint, hozzátéve: tovább fog küzdeni azért, hogy a szövetségi kormány és a CDU/CSU helyes lépéseket tegyen.

A dpa hírügynökség közlése szerint egyébként Türingiában a politikai válságot okozó kormányfőválasztás után március 4-én szavazhat a tartományi törvényhozás újra a miniszterelnök személyéről.

Egyértelmű irányválasztás Berlinben
 

Az osztrák és a svájci sajtó is reagált a német CDU utódlási harcára. A Neue Zürcher Zeitung szerint Jens Spahn előrelátó módon állt be Laschet mögé, hiszen a 39 éves politikusnak még van ideje, ha pedig Laschetből kancellár lesz, Spahn bizonyosan kap egy tekintélyes tárcát, ahol építheti magát. Laschet előnye, hogy ő már tartományi szinten kormányoz, Friedrich Merz viszont csak beszél, szóval ha utóbbi felül akar kerekedni, tökéletesen meggyőzően kell fellépnie a rendkívüli kongresszuson. Ausztriában a baloldali Kurier és a konzervatív Die Presse is arról írt, hogy sorozatos rossz választási eredményei után a CDU mély válságban van, és egyértelmű irányválasztást fog jelenteni, hogy Merz vagy Laschet kerül a párt élére.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Újabb pofont kapott a CDU Hamburgban

ĀRendkívüli elnökválasztó kongresszust tart áprilisban a német Kereszténydemokrata Unió,hamarosan kiderül, kik a jelöltek, a párttagok körében Friedrich Merz a legnépszerűbb

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom