Külföld

Válasz az antiszemitizmus-vádakra

Kovács Zoltán nem örül, hogy Kertész Imrét felhasználva terelik más síkra a Nemzeti alaptanterv körüli vitákat

„Szükségtelen és nyilvánvaló hazug elemmel bővíti” a Nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatos, eddig pedagógiai szakmai mederben folyó vitát az antiszemita értelmezés beemelésével – állapította meg Kovács Zoltán Susan Rubin Suleiman A Nobel-díjas zsidó Kertész Imrét kilökték a magyar alaptantervből címmel a Tablet portálon megjelentetett írása kapcsán.

A nemzetközi kommuniká­cióért felelős államtitkár ugyancsak az említett portálon tette közzé válaszát, amelyben leszögezte, a holokauszt oktatása a NAT szerves része, „mert az Orbán-kormányzat így döntött. És jól tette.” Kovács reagált a cikk azon állítására, miszerint Kertészt „kilökték” a NAT-ból, hogy „dohos” és „meggyőződéses antiszemita” írókkal helyettesítsék. A kormány Kertész tiszteletére intézetet alapított, amelynek küldetése, hogy „ápolja (Kertész) örökségét, összegyűjtse és kiadja eddig meg nem jelent munkáit” – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Hozzátette: maga a The New York Times „süllyesztett el” egy Kertész-interjút, „vélhetően azért, mert nem akarta Magyarország kormányzatát diktatúrának nevezni”. Éppen ezért sajnálatos, ahogyan megpróbálják felhasználni Kertészt – tette hozzá, felsorolva a kormány antiszemitizmus elleni és a zsidóságot támogató intézkedéseit az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciától Izrael támogatásán és a Holokauszt Múzeum létrehozásán, valamint a kötelező holokauszt-emléknapon keresztül a személyes szembenézésig. Mindeközben Magyarországon zsidó reneszánsz zajlik, biztonságban élhetnek zsidó honfitársaink – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink