Külföld

Újabb pofont kapott a CDU Hamburgban

Rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart áprilisban a német Kereszténydemokrata Unió,hamarosan kiderül, kik a jelöltek, a párttagok körében Friedrich Merz a legnépszerűbb

A hamburgi törvényhozási választáson elért újabb kudarc után a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetősége úgy döntött, rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart áprilisban. Hamburgban egyébként a szociáldemokraták ünnepelhetnek, a szabaddemokraták a parlamentből is kieshetnek.

Újabb pofont kapott a CDU Hamburgban
Annegret Kramp-Karren­bauer már egyeztetett három lehetséges utódjával
Fotó: AFP/Michael Kappeler

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte a Hamburgban tartott törvényhozási választást a vasárnap késő este közzétett előzetes hivatalos végeredmény szerint. Hamburg és Schleswig-Holstein tartomány közös statisztikai hivatalának adatai alapján ugyanazok a pártok jutottak be a tartományi parlamentbe (Bürgerschaft), mint az előző, öt éve tartott választáson, és ismét többsége van az eddigi koalíciónak, amelyet az SPD a Zöldekkel alkotott. Az MTI közlése szerint az SPD a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, ami ugyan 6,5 százalékpontos gyengülés az öt évvel ezelőtti 45,6 százalékhoz képest, de a szociáldemokraták győzelme így is jelentős. A 121 tagú tartományi parlamentbe 51 képviselőt küldhetnek.

A második Zöldek 24,2 százalékos eredményt ért el, ez 31 mandátumot jelent a Bürgerschaftban. A CDU 11,2 százalékos eredménye 4,7 százalékos visszaesés 2015-höz, és a párt eddigi leggyengébb hamburgi eredménye. A kereszténydemokraták frakciója 14 tagú lesz az új ciklusban. A szélsőbaloldali Die Linke 9,1 százalékos eredményt ért el, így 12 mandátumot szerzett. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,3 százalékát szerezte meg, ami hét képviselői helyet hozott. Az FDP az előzetes eredmény szerint átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt, de az eredmény kérdéses, Langenhorn negyedben ugyanis újra kell számolni a szavazatokat, mivel hibásan az FDP-nek könyveltek el 423 voksot a Zöldek helyett.

A CDU hamburgi vezető politikusa, Marcus Weinberg a Die Welt szerint vasárnap késő este csalódásnak nevezte a választási eredményeket, és a türingiai kormányfőválasztás okozta válsággal indokolta pártja gyengeségét. Jens Spahn kereszténydemokrata szövetségi egészségügyi miniszter súlyos csapásnak nevezte pártja választáson elért eredményét. Több kereszténydemokrata politikus az új CDU-elnök mihamarabbi megválasztását sürgette.

Lars Klingbeil SPD-főtitkár a német Inforadióval közölte, a párt hamburgi eredménye jó példa lehet a szövetségi szinten mélyponton lévő SPD számára. A szociáldemokraták a városban megbízhatóak és egységesek tudtak maradni – mondta.

A CDU elnöksége hétfőn Berlinben ülésezett a párt következő vezetőjének kiválasztásáról. A megbeszélés után Annegret Kramp-Karren­bauer távozó pártelnök közölte: a CDU rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart április 25-én. Kramp-Karrenbauer elmondta, a napokban tárgyalt három lehetséges elnökjelölttel, akik megígérték, még a héten nyilvánosan bejelentik, hogy megpályázzák-e a tisztséget.

Eddig egy politikus, Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának CDU-s elnöke jelentette be nyilvánosan, hogy elindul a párt elnökségéért. A német sajtó szerint a három további lehetséges jelölt Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormányfő, Friedrich Merz a Bundestag-frakció volt vezetője és Jens Spahn miniszter.

A YouGov közvélemény-kutató friss felmérése szerint a CDU tagjai­nak körében Friedrich Merz a legnépszerűbb, 18 százalékuk látná szívesen őt a pártelnöki székben, míg Röttgen támogatottsága 11, Lascheté és Spahné pedig kilencszázalékos. A megkérdezett tagok 43 százaléka viszont egyiküket sem választaná.

A hamburgi választás eredménye 2020-ban és 2015-ben,
A hamburgi választás eredménye 2020-ban és 2015-ben,
Fotó: NDR.de

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom