Külföld

Tovább tarol Bernie Sanders: hivatalosan is nyert Nevadában

Közeleg a „szuperkedd”

A helyi idő szerint hétfő délután nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmények szerint is Bernie Sanders vermonti szenátor aratott diadalt a Nevada állambeli szombati demokrata jelölőgyűléseken.

Tovább tarol Bernie Sanders: hivatalosan is nyert Nevadában
A vermonti szenátor hamarosan elnökjelölt lehet
Fotó: AFP/Getty/Drew Angerer

A közlemény szerint valamennyi választókerület adatainak feldolgozása után Bernie Sanders a jelölőgyűléseken részt vevő 105 ezer demokrata választó 46,8 százalékának támogatását nyerte el. A második helyen Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke végzett a voksok 20,2 százalékával, a harmadik pedig Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere lett, ő a szavazatok 14,3 százalékát szerezte meg. A demokraták szombati jelölőgyűlésein 48 delegáltról döntöttek, közülük 36 küldöttet a jelölőgyűlések eredményei alapján majd a tagállam pártvezetése „oszt szét” az elnökjelölt-aspiránsok között, a maradék 12 pedig úgynevezett szuperdelegált, akik a Demokrata Párt vezetői és korábbi vezetői közül kerülnek ki. A republikánusok nem tartottak Nevadában jelölőgyűlést, a Republikánus Párt ugyanis egyhangúlag úgy döntött, hogy Donald Trump elnöknek ítéli az országos elnökjelölő gyűlésre küldendő 25 delegáltat. A demokrata elnökjelölt-aspiránsoknak egy hetük van, hogy megállítsák Bernie Sanderst – írta a The Hill politikai portál arra utalva, hogy ha vermonti szenátor meg tudja őrizni jelenlegi népszerűségét a „szuperkeddnek” nevezett március 3-ig, aznap könnyedén eldőlhet az elnökjelöltség sorsa. Sanders esélyeit az is növeli, hogy a becslések szerint vasárnap Dél-Karolinában sem végez majd a másodiknál rosszabb helyen a versenyben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom