Külföld

Namaste Trump: Indiában tárgyal az amerikai elnök

Új kereskedelmi egyezmény van alakulóban Újdelhi és Washington között, egy hárommilliárd dolláros hadiipari szerződést már be is jelentettek

Narendra Modi vendégeként Indiába látogatott Donald Trump, és hárommilliárd dolláros helikopterüzletet jelentett be.

Namaste Trump: Indiában tárgyal az amerikai elnök
Donald Trump és vendéglátója, Narendra Modi indiai miniszterelnök
Fotó: AFP/Indian Ministry of Externa

Indiába látogatott tegnap Donald Trump amerikai elnök. Az Egyesült Államok elnökét százezres tömeg ünnepelte egy krikettstadion megnyitóján, ahol Trump ígéretet tett egy „hihetetlen” kereskedelmi egyezmény megkötésére a két ország között, valamint a „világ legrettegettebb katonai felszereléseinek” szállítására. A rendezvényen sokan Trump-maszkot, illetve „Namaste Trump” feliratú sapkát viseltek, ami annyit jelent: hódolat Trumpnak. „Örökké emlékezni fogunk erre, ettől a naptól fogva Indiá­nak mindig különleges helye lesz a szívünkben” – hangoztatta az amerikai elnök, és bejelentette, hogy India amerikai katonai helikoptereket vásárol körülbelül hárommilliárd dollár értékben.

Az amerikai elnök és a first ladyhétfőn felkereste a Tádzs Mahalt. A turisták előtt lezárták a helyet, és eltávolították a látogatókat gyakran zaklató majmokat. Ma Trump Újdelhibe látogat, ahol azonban éppen tüntetések zajlanak az állampolgársági törvény Narendra Modi indiai miniszterelnök által javasolt módosítása ellen, amely bírálói szerint hátrányosan megkülönbözteti a muszlimokat.

Időközben a CBS televízióban Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, hogy nincs hírszerzési bizonyíték a Donald Trump elnök újraválasztása érdekében végrehajtott esetleges orosz beavatkozásra. Trump vasárnap délután – indiai látogatására indulva – a Fehér Ház kertjében újságíróknak azt mondta: vizsgálatot kell indítani a hírszerzési információk kiszivárogtatása ügyében. Az elnök Adam Schiff demokrata párti képviselőt vádolta a szivárogtatással.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom