Külföld

Budapest és Varsó kiemelt stratégiai partnerek lesznek

Magyarország és Lengyelország kiemelt stratégiai partnerek lesznek a NATO-n belüli különleges műveleti együttműködésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn. A két ország védelmi minisztere, Benkő Tibor és Mariusz Blaszczak erről Varsóban írt alá megállapodást.

Budapest és Varsó kiemelt stratégiai partnerek lesznek
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszterek az európai területvédelmi erők regionális együttműködéséről is egyeztettek.

Benkő Tibor elmondta: Magyarország érdeke az, hogy Lengyelország a regionális együttműködés fő keretének továbbra is a V4-ek partnerségét tekintse.

Lengyel partnere biztosította, hogy továbbra is fenn kívánják tartani a területvédelmi erők közötti együttműködést, különös tekintettel az oktatásra, a kiképzésre, a hadgyakorlatokra, a hadisírgondozásra és a migráció megfékezésére.

Benkő Tibor kiemelt prioritásnak nevezte az EU-NATO-együttműködés fokozását is.

Magyarország biztonsága szempontjából központi kérdésnek minősítette az illegális migráció kezelését és az illegális bevándorlással „kéz a kézben járó” terrorizmus megelőzését.

A tárgyalások után a két miniszter ellátogatott a közép-lengyelországi Skierniewicébe, ahol az 1919-1921-es lengyel-szovjet háború menetét megfordító varsói csata századik évfordulója alkalmából megkoszorúzták a magyar nemzet tiszteletére állított emlékművet.

1920-ban Skierniewicében rakodták ki a csepeli Weiss Manfréd Gyár lőszer- és fegyverszállítmányát, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország megvédje az első világháború végén visszanyert függetlenségét a Vörös Hadsereg támadásával szemben - idézték fel a közleményben.

Az 1920-as segítségnyújtásról a lengyel-magyar barátság napja (március 23.) alkalmából Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban kiállítás nyílik - áll a közleményben.

Mariusz Blaszczak a Skierniewicében mondott beszédében közölte: Benkő Tiborral megállapodtak abban, hogy augusztusban, a varsói csata 100. évfordulója alkalmából rendezendő központi megemlékezéseken a magyar miniszter is részt vesz, a varsói katonai díszszemlén pedig magyar katonák is menetelnek majd.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom