Külföld

A magyar külpolitika prioritása Moldova közeledésének segítése az EU-hoz

A magyar külpolitika prioritása Moldova közeledésének segítése az Európai Unióhoz, az eddiginél is nagyobb hangsúlyt helyeznek erre a kérdésre - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

A magyar külpolitika prioritása Moldova közeledésének segítése az EU-hoz
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszter sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár Aureliu Ciocoival, a Moldovai Köztársaság külügy- és európai integrációs miniszterével egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar kormány úgy döntött, hogy konkrét lépéseket tesz a kétoldalú kapcsolatok erősítésére. Utat nyitnak a magyar tőkének Moldova felé, visszaveszik a napirendre a közvetlen légi járat kérdését, valamint szakértőket delegálnak a moldovai kormányhoz, hogy tudásukkal segítsék szakmai kérdésekben az országot az uniós közeledésben - sorolta. Hozzáfűzte: elmélyítik az együttműködést a diplomáciai akadémiák között, valamint negyven diáknak ösztöndíjat biztosítanak magyarországi tanulmányokhoz, és ezt a számot később még növelhetik.

Magyar Levente emlékeztetett: a moldovai külügyminiszter látogatására néhány héttel a legutóbbi hivatalos, chisinaui külügyminiszteri találkozó után kerül sor, és ez a látogatás az előkészítése Orbán Viktor miniszterelnök jövő hónapra tervezett chisinaui útjának. Mindez jól mutatja, a két ország párbeszéde dinamikussá vált, ami nem véletlen, hiszen a magyar kormány meggyőződése szerint minden eszközzel segíteni kell Moldovát, hogy közelebb kerüljön az EU-hoz - közölte. Hozzátette: erre a kérdésre nem hárult kellő figyelem az elmúlt években.

Ha nem segítenek Moldovának, hogy megerősödjön gazdaságilag, megerősítse intézményrendszerét és minden olyan pillért, amely egy önálló, erős, szuverén ország számára elengedhetetlen, annak olyan következményei lehetnek, amelyek nemkívánatosak a régió országainak - tette hozzá.

A moldovai külügyminiszter hangsúlyozta: várják Orbán Viktor márciusi látogatását, amikor remélhetőleg aláírják a stratégiai partnerségi nyilatkozatot, ugyanis ez a lépés visszaigazolhatja a kétoldalú kapcsolatok jelentőségét.

A politikus megköszönte Magyarország erőfeszítéseit, amelyeket azért tesz, hogy képviselje Moldova érdekeit az Európai Unióban. Ezzel a támogatással biztosan sikerül elérni céljukat, az uniós csatlakozást - vélekedett.

Megjegyezte: országának addig még sokat kell dolgoznia, sok reformot kell megvalósítania.

Kapcsolódó írásaink