Külföld

Bernie Sanders megállíthatatlan

A részeredmények alapján Nevadában sem tudták legyőzni a szenátort a versenytársak a demokrata előválasztáson

Megőrizte vezető helyét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok versenyében Bernie Sanders szenátor, miután az első részeredmények alapján a nevadai jelölőgyűléseken a helyi demokraták több mint 40 százaléka őt támogatta.

Az első részeredmények szerint a második hely Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke és Pete Buttigieg, egy indianai kisváros korábbi polgármestere között dől el. Az első adatok szerint Biden a voksok 19, míg Buttigieg a 17 százalékát szerezte meg. A negyedik helyen várhatóan Elizabeth Warren massachusettsi szenátor végez. Az exit poll-felmérések szerint a 79 esztendős vermonti politikusnak sikerült maga mellé állítania az államban élő nagy lélekszámú spanyol ajkú közösséget. Az első elemzések azt emelték ki, hogy Sanders győzelmével tovább nő az aggodalom a Demokrata Párt vezető köreiben. A pártelit ugyanis úgy véli, hogy a magát demokratikus szocialistának valló Sanders a demokraták elnökjelöltjeként túlságosan gyenge lenne Donald Trump elnök legyőzéséhez a novemberi választáson.

Még a választás előtt Sanders kiadott egy közleményt, amelyben visszautasította, hogy Oroszország az ő jelöltségét támogatná. Ennek előzménye az, hogy a The Washington Post című lap pénteken meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte internetes oldalán: az amerikai hírszerzés tisztségviselői szerint Moszkva megpróbálja segíteni a kampányát.

Lapértesülések szerint az elmúlt napokban megszaporodtak a manipulatív üzenetek a közösségi oldalakon. A Facebook pénteki közleményében kiemelte: semmilyen bizonyítékot nem lát arra, hogy oroszok segítenék Bernie Sanders kampányát.

Időközben a Twitter felfüggesztette a demokraták elnökjelöltségére pályázó Michael Bloomberg milliárdos vállalkozó egyik kampányvideóját, és mintegy hetven, a milliárdost éltető fiókot törölt. A közösségi médium manipuláltnak ítélte a videót, amit a legutóbbi demokrata tévévita képkockáiból vágtak össze. Bloomberg kampánycsapata nem kommentálta a történteket.

Kapcsolódó írásaink