Külföld

Macron visszaszorítaná az iszlám szélsőségességet

Emmanuel Macron francia elnök intézkedéseket jelentetett be kedd este Mulhouse városban az iszlám szélsőségesség visszaszorítására és a muszlimok elszigetelődése ellen a társadalomban.

Macron visszaszorítaná az iszlám szélsőségességet
Emmanuel Macron francia államfő
Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENC

Ezek keretében a kormánynak nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében. Fel fogja venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban.

„Egyesek ugyanis a vallás nevében szakítani akarnak a köztársaság törvényeivel” - hangoztatta.

Az államfő bejelentette, hogy véget akar vetni annak az 1977-ben bevezetett programnak, amelynek keretében kilenc külföldi ország tanárokat küldhet Franciaországba nyelvtanítás és kultúraoktatás céljából, és ezeket a tevékenységeket a francia hatóságok nem ellenőrzik. Ezen államok között van Algéria, Tunézia, Marokkó és Törökország.

A program keretében évente 80 ezer új diákot oktatnak. Ehelyett Franciaország kétoldalú megállapodásokat akar kötni ezekkel az államokkal, és szeptembertől már ellenőrzést gyakorolna az ilyen nyelv- és kultúraórák felett.

Törvény készül arról, hogyan tegyék átláthatóvá a mecsetek finanszírozását. Macron arra kérte a franciaországi muszlim tanácsot (CFCM), hogy emelje az imámképzés színvonalát, ugyanis meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok küldhetnek imámokat Franciaországba. Egyetlen állam van, amellyel még nem sikerült megállapodni ezekről a kérdésekről: Törökország - mondta.

„Törökország választhat, hogy elfogadja ezt, vagy nem, de nem engedem meg, hogy bármely külföldi ország kulturális, vallási vagy identitásalapú szeparatizmust szítson köztársaságunk területén. Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket” - szögezte le.

Franciaország 2024-től nem fogad több külföldi imámot
 

Franciaország 2024-ig véget vet a Törökországból, Marokkóból és Algériából delegált külföldi imámok rendszerének - jelezte szerdán Christophe Castaner francia belügyminiszter a France Inter francia közrádióban.

Macron közölte: Franciaország fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok imámokat küldhetnek Franciaországba.
„Jelenleg évente háromszáz Franciaországba kihelyezett külföldi imámunk van” - emlékeztetett a köztársasági elnök.

Mintegy 150 török, 120 algériai és harminc marokkói imám teljesít szolgálatot Franciaországban. Valamennyien a küldő országtól kapják a fizetésüket. A belügyminiszter bejelentése szerint a Franciaországban dolgozó külföldi imámok még kitölthetik az általában hároméves kiküldetési idejüket.

„Jeleztem a külföldi államoknak, amelyek Marokkó, Törökország és Algéria, hogy a határidő 2024” - mondta Castaner.

A franciaországi imámok pontos száma nem ismert, becslések szerint mintegy 1800-an teljesíthetnek szolgálatot a 2500 mecsetben.

Macron kedden intézkedéseket jelentett be a szélsőséges iszlamizmus visszaszorítására a radikális iszlám egyik központjának számító kelet-franciaországi Mulhouse-ban, ahol csaknem egy órán át sétált az iszlamizmus terjedése szempontjából egyik legérzékenyebbnek tartott külvárosi negyedben.

Az államfő személyesen biztosította arról a helyieket, hogy a köztársaság világi értékeit tagadó úgynevezett „iszlám szeparatizmus” ellen kidolgozott kormánystratégia nem a muzulmánok, hanem egy szélsőséges ideológia ellen irányul. Elmondta, hogy nem elfogadható, hogy a vallási törvények felülírják a köztársaság világi törvényeit.  

Az iszlamizmus terjedésének visszaszorítására a kormánynak ezentúl nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatás, a mecsetek finanszírozásának és az imámok képzésének ellenőrzésében. Fel fogja venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban.

„A mi ellenségünk a szeparatizmus, de az iszlám vallás ellen programot hirdetni súlyos hiba lenne” - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron.

A köztársasági elnök mulhouse-i látogatása nyitánya volt a politikai iszlám elleni kormánystratégia meghirdetésének az egy hónap múlva esedékes önkormányzati választások előtt.

Kapcsolódó írásaink