Külföld

Lengyel kitüntetés Novák Katalinnak

A lengyel-magyar együttműködés erősítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért a Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntették ki szerdán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt.

Lengyel kitüntetés Novák Katalinnak
Novák Katalin örömét fejezte ki, hogy a lengyelek és a magyarok együtt, kötelékben hajóznak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A budapesti lengyel nagykövetségen tartott ünnepségen Marlena Maląg családügyi miniszter kiemelte, nagyon büszke a lengyel-magyar családpolitikai együttműködés eredményeire, Novák ugyanis elődjével, Elzbieta Rafalskával is szorosan együttműködött. Hangsúlyozta, a lengyel kormány a jövőbe, az ország fejlődésébe való befektetésnek tekinti a családpolitikát. Mint mondta, a lengyel és a magyar kormány számára is a család az első. Maląg kitért arra is, hogy Varsóban figyelemmel követik a magyar családpolitikai intézkedéseket és lehetőség szerint alkalmazzák is.

Laudációjában a miniszter hosszan méltatta Novák Katalin munkásságát és sorolta az együttműködés eredményeit, majd elődjével, a kitüntetést kezdeményező Rafalskával közösen adta át a kitüntetést.

Novák Katalin beszédében úgy fogalmazott, „a lengyel-magyar kapcsolat egy hömpölygő folyó Budapesttől Varsóig, de mindig Krakkón át halad, és sok patak táplálja”. Az államtitkár felidézte a két ország közös történelmének fontos dátumait, kiemelte a Wacław Felczak Alapítvány szerepét a kétoldalú társadalmi kapcsolatok, kulturális és oktatási együttműködésben. Az államtitkár úgy fogalmazott, a két nép barátságáról szóló mondásnak legalább tíz változata van, és ő is ajánl egyet: „Lengyel magyar gyerekbarát, együtt harcol és győz a család”. Novák örömét fejezte ki, hogy a lengyelek és a magyarok együtt, kötelékben hajóznak.

Kapcsolódó írásaink