Külföld

A papot sem kímélték a Burkina Fasó-i templom híveit legyilkoló fegyveresek, Afrika-szerte erősödik az üldözés

Keresztényirtás nagyüzemben

Huszonnégy emberrel végeztek egy templomban Burkina Faso északnyugati részén ismeretlen fegyveresek. A támadók a vasárnapi istentisztelet közben ütöttek rajta a híveken, és a lelkipásztort is megölték.

A papot sem kímélték a Burkina Fasó-i templom híveit legyilkoló fegyveresek, Afrika-szerte erősödik az üldözés
Minek kell még történnie ahhoz, hogy a Nyugat felfigyeljen a keresztényellenes népirtásra? – tette fel a kérdést Azbej Tristan államtitkár. Hangsúlyozta: hazánk kész segíteni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ezzel újabb fejezetet nyitottak a térségben zajló keresztény­üldözés történetében, amely eddig százak halálát és félmillió ember elmenekülését hozta magával. A támadást és a világ tétlenségét élesen bírálta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár. Minek kell még történnie ahhoz, hogy a Nyugat felfigyeljen a keresztényellenes népirtásra? Hol vannak a jogvédők, akik a diszkrimináció ellenes harc felkent bajnokainak képzelik magukat – vetette fel Facebook-oldalán, megjegyezve: hazánk megtalálja a módját, hogy a Hungary Helps program keretében valamilyen formában segítse a helyi keresztény közösséget. Ugyancsak felháborodásának adott hangot Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő, aki közösségi oldalán azt írta: „folytatódik a dzsihadista szervezetek hajtóvadászata a keresztények ellen”. Hozzátette, elengedhetetlen a biztonság és a vallások közötti béke a térségben, ami mellett éppen az ő kezdeményezésére állt ki határozatban az Európai Parlament nemrég. A Miniszterelnökség közleményt adott ki, amelyben leírták: megrendüléssel értesültek a Burkina Faso-i iszlamista terrortámadásról. Budapest elítéli ezt a barbár cselekedetet a legüldözöttebb vallási közösség, a keresztények ellen, hazánk pedig továbbra is segíteni akar a bajbajutottakon. Ezalatt a mauritániai rendőrség hajtóvadászatot indított keresztény hittérítők ellen, egy elfogott bloggerből az egyenruhások kihallgatáson próbálták kihúzni hittársai nevét és hollétét.