Külföld

Nehéz küzdelem az uniós büdzséről

Több nyugati és északi tagállam is meglehetősen dühös, amiért Charles Michel lazítana a jogállamisági feltételeken

Egyre távolibbnak tűnik, hogy a tagállamok megállapodjanak a következő uniós költségvetésről. Charles Michel gesztusokat tett az új tagállamoknak, a nettó befizetők viszont elégedetlenkednek.

Nehéz küzdelem az uniós büdzséről
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Fotó: Európai Unió

Fagyos reakciókat kapott Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének új javaslata a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésre – fogalmazott tegnap reggeli hírlevelében a brüsszeli Politico. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcsra készült javaslat egyes részletei múlt héten szivárogtak ki.
A javasolt büdzsé teljes összege magasabb, mint amit a decemberben leköszönt finn soros elnökség javasolt, 1094,8 milliárd eurót tesz ki, ami a tagállamok bruttó nemzeti termékének (GNI) 1,074 százaléka. Többet költene határvédelemre és belső biztonságra, kevesebbet a kohéziós és agrártámogatásra. A legnagyobb visszhangot az kapta, hogy Michel felpuhítaná a jogállamisági kritériumrendszert. Ugyan – követve a finnek javaslatát – jogállamisági feltételek betartásához kötné az uniós források kifizetését, azonban az Európai Bizottság által javasolt „arányos és megfelelő” intézkedéseket a tanácsnak minősített többséggel kell megszavaznia, mielőtt a támogatások megvonása vagy felfüggesztése életbe léphet. Az előző javaslatban még a szankciók elutasítása mögé kellett volna minősített többségnek felsorakoznia, azaz sokkal könnyebb lett volna érvényesíteni a büntetőintézkedéseket.

A Politico egyik forrása – egy névtelenül nyilatkozó diplomata – azt mondta, ezt a javaslatot még nehezebb lesz keresztülvinni majd a tagállami állam- és kormányfőkön, mint az előzőt. A javaslat – mutatott rá a Politico – több gesztust is tett a közép-európai tagállamoknak, amelyek a számukra fontos források csökkentésétől tartanak. Ezekkel a gesztusokkal talán meg lehet győzni a kérdéses kormányokat az Európai Bizottság klímavédelmi zöldmegállapodásának támogatásáról, de egyes nyugati tagállamok számára ez már túl sok lehet. A szigorú jogállamisági kritériumokat követelő tagállamok rossz irányba tett lépésnek tartják Michel javaslatát.

Az uniós költségvetés témájában jelentetett meg közös publicisztikát a The Finan­cial Times tegnapi számában Sebastian Kurz osztrák kancellár Mette Fredriksen dán, Mark Rutte holland és Stefan Löfven svéd kormányfővel. A néppárti politikus szerint az európai projekt sikere nem a büdzsé méretében, hanem abban mérhető, hogy a szövetség képes-e teljesíteni politikai ambícióit, és tud-e a polgárai számára kézzelfogható eredményeket felmutatni. Mint írták, szeretnék elkerülni azt
a helyzetet, hogy országaik Németországgal kiegészülve a nettó befizetések 75 százalékát állják, mert bár készek jelentősen többet befizetni, hiszen bőven profitálnak a tagságból, azért „vannak határok”. A cikket jegyző kormányfők szerint igazságos és fenntartható büdzsére van szükség. Kurz korábban azzal fenyegetett, hogyha Ausztriának többet kellene befizetnie, mint amennyit kormánya elfogadhatónak tart, megvétózhatja a költségvetést.

Az uniós büdzsével kapcsolatban közölt publicisztikát a brit liberális The Guardian is, emlékeztetve, hogy a Brexit 75 milliárd eurós lyukat hagy a költségvetésben. „És most harcolunk, mint vadászgörények a zsákban” – idézett a lap egy uniós diplomatát. A lap arra is kitért, hogy a büdzsét az „egyre kiszámíthatatlanabb” Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia az idén, feltéve, hogy a tagállami vezetők meg tudnak állapodni.

Kapcsolódó írásaink