Külföld

Harvardi professzor állítja, hogy Obama Soros kérésére vizsgáltatott ki valakit

Az amerikai Harvard Egyetem jogi karának professzor emeritusa, Alan Dershowitz a Breitbart Newsnak adott vasárnapi interjújában beszélt arról, hogy az egykori demokrata elnök, Barack Obama Soros György kérésére kötelezte az FBI-t, hogy indítson vizsgálatot valaki ellen. Minderről Dershowitznak bizonyítékai is vannak.

Harvardi professzor állítja, hogy Obama Soros kérésére vizsgáltatott ki valakit
Soros György
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Az ügy előzménye, hogy William Barr amerikai igazságügyi miniszter múlt hét csütörtökön az ABC televízióban nyilvánosan kérte az elnököt, hogy ne tweeteljen többet Roger Stone ügyében - írta az Origo a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva. 

Objektum doboz

Donald Trump még aznap a Twitteren „szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek” és „az igazságszolgáltatás tévedésének” minősítette az ügyészi kérést, bár a következő napon közölte, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába - emeli ki a lap. 

„Azt hiszem, itt az ideje, hogy (az elnök) abbahagyja a twitterezést az igazságügyi minisztérium büntetőpereiről”, mondta Barr, aki szerint az elnök gyakori megnyilvánulásai a közösségi médiában „ellehetetlenítik” a minisztériumi munkáját.

Ugyanakkor Barr hozzátette, hogy Donald Trump egyáltalán meg sem kísérelte a beavatkozást a Roger Stone ellen folyó perbe,és nem próbálta meg befolyásolni az igazságügyi minisztériumot sem az ügyészek által a perben javasolt büntetés enyhítésében.

Erre reagált Alan Dershowitz, az amerikai Harvard Egyetem jogi karának professzor emeritusa a Breitbart Newsnak adott vasárnapi interjújában.

A professzor ebben először arról beszél, hogy „a demokrata Kennedy-adminisztráció idején a Fehér Ház ellenőrizte az Igazságügyi Minisztériumot, és nem hiszem, hogy akkor nagyon sok liberális professzor vitatta volna ezt”, majd hozzátette:

„bizonyítékom van arra, hogy az Obama-adminisztráció idején az elnök Soros György kérésére személyesen kérte az FBI-t, hogy indítson vizsgálatot valaki ellen.„

A professzor egyébként a milliárdost „Barack Obama közeli szövetségesének nevezi”.

Dershowitz úgy fogalmaz, hogy „látható volt a Fehér Háznak az igazságügyi osztályra gyakorolt befolyása”, majd hozzátette „a különbség az, hogy a mostani elnök egy ilyen ügyben a nyilvánosság előtt tweetelt,Obama elnök viszont bizalmasan utasította az igazságügyi minisztériumot„.

A riporter visszakérdez, hogy „Soros György kérte Barack Obamát, hogy az igazságügyi osztály vizsgáljon meg valakit?”

„Igen, ez a közeljövőben perek formájában is meg fog jelenni” – válaszolta Dershowitz. „A birtokomban van a 302-es űrlap, amely dokumentálja ezt az esetet, a megfelelő időben nyilvánosságra fogom hozni, de nem szabad még ezt megtennem, mert az ügy még nem lett benyújtva.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom