Külföld

Békejobbot nyújtana az oroszoknak Macron

Elég az EU Moszkva-ellenes „dacoskodásából” – fejtegette a francia elnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián, ahol egymással perelt Washington és Peking

Mindenki belerúgott egy kicsit mindenkibe az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC), de az igazi kritikaáradatot megint az amerikaiak és a nyugat, valamint a kínaiak és az oroszok kapták.

Békejobbot nyújtana az oroszoknak Macron
Kétsebességes Európai Unió mellett érvelt Emmanuel Macron Münchenben
Fotó: AFP/Christof Stache

Fő az egység, Európa vagy Amerika egymás nélkül nem boldogulhat – mondta el a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián szombaton Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, azzal a valószínűsíthető céllal, hogy valahogyan megfegyelmezze a szervezetet nemrég „agyhalottnak” tituláló francia, és értelmetlennek nevező amerikai elnököt. Ez, mint később kiderült, egyáltalán nem sikerült neki, ahogy az Oroszországgal való kapcsolatok javításának és a szankciók fenntartásának kettős céljával sem aratott babérokat.

Annegret Kramp-Karren­bauer német védelmi miniszter a „tétlenkedő és panaszkodó” nyugatot ostorozta, amelynek ellenfelei veszélyeztetik a szabadságon alapuló társadalmat. Minderre vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is reagált, aki szerint a nemzetközi kapcsolatokat a „barbarizálódás” jellemzi, aminek a minden szempontból vétlen és szabályosan „játszó” Moszkva az egyik fő kárvallottja, amelyikkel a NATO mégis packázik.

Kétségkívül Emmanuel Macron francia elnök dobta a legnagyobb követ az egyébként sem álló vízbe, amikor közölte, az Oroszországra az ukrajnai válság miatt kiszabott büntetőintézkedések eredménytelenek és mindenkinek ártanak, ezért az EU-nak a Moszkvával szembeni „dacoskodása” helyett újra kell indítani a stratégiai párbeszédet. Ez a fogyó népességű, közepes gazdaságú Oroszországnak is érdeke lenne – vélte az elnök, aki szerint Kína erősödése elől Moszkva és az EU egymásban találhat partnerre. Emellett, amikor arról beszélt, hogy az EU-t meg kell erősíteni, s nem baj, ha ebben csak a tagországok egy része kooperál, sokadszorra is letette a garast a kétsebességes EU mellett.

Közben az amerikaiak főleg az oroszokra „lőttek”: Mike Pompeo külügyminiszter közölte, hogy Washington egymilliárd dollárral is hajlandó támogatni a Három Tenger nevű kezdeményezést a közép- és kelet-európai országok energetikai függetlenedéséért Oroszországtól; valamint tagadta, hogy hazája bezárkózna, és magára hagyná a NATO-t és Európát, sőt: szerinte éppen Washington erősítette meg a szövetséget az Oroszországgal szomszédos keleti szárnyon, és küzd az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban. Pompeo hozzátette: bár a szuverenitást nem tisztelő országok, mint Oroszország és Kína fenyegetik a nyugatot, de a nyugat áll nyerésre.

Vang Ji kínai külügyér erre közölte, Washington hazugságokat terjeszt és lejárató kampányt folytat Kína ellen, mert „nem hajlandók elismerni, hogy sikeres lehet egy szocialista ország”, amely ráadásul új, de békés és stabil szuperhatalom.

A konferencián egyébként John McCain-díjjal ismerték el Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje kiemelkedő tudományos értéket képviselő doktori (PhD) disszertációját, amelyben a NATO döntéseit elemezte a hidegháború időszakában.

A Facebook-vezér Mark Zuckerberg minden vádat tagad

Nincs ok-okozati összefüggés a közösségi portálok felemelkedése és a társadalmak megosztottsága között – állította a müncheni biztonságpolitikai konferencián a Facebook közösségi portál vezérigazgatója. Mark Zuckerberg szerint az sem igaz, hogy a közösségi média révén csökken az emberekhez eljutó hírek és vélemények sokszínűsége (ennek ellenkezőjét is kutatások sora bizonyítja), sőt, több hír jut el az emberekhez, mint az internet előtti korokban – mondta, elegánsan átugorva azt a köztes húsz évet, amikor internet már volt, de közösségi média még nem. Zuckerbeg emellett elmondta, hogy nagyot fejlődtek a 2016-os Brexit-népszavazás és az amerikai elnökválasztás óta a hasonló támadások elhárításában, jelenleg harmincötezer dolgozót eresztettek rá a tartalmakra, napi egymillió kamuprofilt szüntetnek meg. Elismerte, nagyon is speciális szabályozásra szorul a közösségi média területe. (VZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom