Külföld

Újabb lépést tett előre a Minority SafePack

Meghallgatást tartanak az EP-ben a kisebbségvédelmi kezdeményezésről – nyilatkozta lapunknak Vincze Loránt

Újabb lépést tett előre a Minority SafePack
„Nem kerülhető meg a kezdeményezés”
Fotó: Európai Parlament

Nyilvános meghallgatást tartanak március 23-án az Európai Parlamentben a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésről. Vincze Loránt, a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Unió­jának (FUEN) elnöke lapunknak elmondta, a parlament  hagyományos kisebbségek, nemzeti közösségek és nyelvek témájával foglalkozó munkacsoportjában arra kérte képviselőtársait, kapcsolati hálójukat bevetve közvetítsék az üzenetet: „A Minority SafePack nem kerülhető meg, erős politikai és szakmai támogatottsága van.”

Elmondta, van lehetőség plenáris vita megtartására is, ami szintén nagy lépést jelenthetne, hiszen egy EP-határozat nemcsak a mi európai polgári kezdeményezésünket, hanem az intézmény eddigi, a kisebbségi jogokat támogató határozatait is erősítené. „Ennek érdekében kollégáim a pártcsaládjaik vezetőségéhez fognak fordulni, kérve támogatásukat a plenáris megszervezéséhez, ahogyan azt kérésemre az Európai Néppárt képviselőcsoportja már megtette” – tette hozzá.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a kezdeményezés alapján kidolgozott javaslatokat múlt héten mutatták be Vera Jourovának, az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének, valamint Marija Gabriel oktatási és kulturális biztosnak. A javaslatokat pozitívan fogadták, az EB július 10-ig dönt arról, megindítja-e a jogalkotási folyamatot.

A Minority SafePack az ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés az eljárás történetében. A kezdeményezőknek az unió legalább hét tagállamában összesen egymillió aláírást kell összegyűjtenie egy év alatt. A tagállamokban teljesíteni kell egy kvótát, ami hazánk esetében 14 805 darab szignó volt – ehhez képest több mint félmillió gyűlt össze. Összességében 1 128 385 uniós polgár támogatását nyerte el a Minority SafePack. 

Kapcsolódó írásaink