Külföld

Seehofer: Segíteni kell az EU külső határán fekvő tagállamoknak

Segíteni kell az Európai Unió (EU) külső határán fekvő tagországoknak, különben újabb menekültválság vár a közösségre - emelte ki a német belügyminiszter egy pénteki nyilatkozatában.

Seehofer: Segíteni kell az EU külső határán fekvő tagállamoknak
Horst Seehofer német belügyminiszter
Fotó: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

Horst Seehofer a Bild című lapnak azt mondta, hogy „nagyon erős a migrációs nyomás az EU külső határán”, és az EU körüli térségben számos olyan konfliktus van, amely menekülésre kényszerít embereket.

Így megismétlődhet az öt évvel ezelőtti válsághelyzet, „egy második 2015-öt élünk meg, ha nem segítünk az EU külső határán fekvő országoknak” a migrációs nyomás kezelésében - mondta a német belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy túl kell lendülni az évek óta tartó patthelyzeten, és végre ki kell alakítani egy közös európai menekültügyi rendszert.

A Bild összeállításában kiemelte, hogy januárban 8585 ember kelt át a görög-török tengeri - és európai uniós külső - határon menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával, ami mintegy 1000 fős emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzátették, hogy Szíria Törökországgal határos északnyugati részén félmilliónál is többen kényszerültek otthonuk elhagyására december eleje óta, a hadsereg lázadók ellen indított offenzívája miatt, ami tovább növeli a Törökországra, és közvetve az EU-ra nehezedő migrációs nyomást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom