Külföld

„A kormányt csak a hatalom tartja össze”

Csak idő kérdése a Liga európai parlamenti képviselője, Marco Campomenosi szerint, hogy a jobbközép szövetség kormányra kerüljön Olaszországban

Matteo Salvini leendő kormánya hazánkkal is szorosabbra fűzné a kapcsolatot.

„A kormányt csak a hatalom tartja össze”
Marco Campomenosi
Fotó: Europai Parlament

– Mi a politikai háttere annak, hogy megvonták Matteo Salvini volt belügyminiszter mentelmi jogát?

– Jogi és politikai értelemben is őrültség a kialakult helyzet, hiszen Olaszországban senki sem gondolja, hogy Matteo Salvini bárkit is elrabolt volna. A Gregoretti-­hajón várakozó migránsok végcélja nem Olaszország volt, Salvini pedig addig várakoztatta őket, amíg más tagállamok nem jelentkeztek, hogy átveszik őket. Az olasz baloldal ugyanazzal próbálkozik, amivel a Donald Trump amerikai elnököt támadó demokraták. Az egész egy politikai eljárás, beszédes az is, hogy a baloldal csak a januári tartományi választások után akarta napirendre tűzni a mentelmi jog megvonását a parlamentben, nehogy a Ligát erősítsék – az emberek nagy többsége ugyanis Salvini mellett áll.

– Hogyan kezeli az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt kormánykoalíciója a bevándorlás kérdését?

– Az illegális bevándorlás egyre csak fokozódik, a hatóságok nem is közölnek minden adatot. A kormány csak pár héttel a tartományi választások előtt kezdte megállítani a bevándorlókat szállító hajókat. Ezt termé­szetesen nem követte semmilyen eljárás, mint Matteo Salvini esetében. A migránsokat segítő NGO-k és Carola Rackete hírhedt hajóskapitány is szabadon tevékenykedhet. Csak Salvinit vádolják, de az emberek nem ostobák.

– Stabil a kormány?

– A koalíciót csak a hatalom tartja össze. Az M5S támogatottsága óriásit esett vissza, a tartományi választásokon csak néhány százalékot szereztek. Ehhez képest a parlament mindkét házában továbbra is ők a legnagyobb frakció, a törvényhozás nem tükrözi az embereket akaratát. Mindeközben nem foglalkoznak a valós problémák megoldásával. Az olasz polgárok érdekében új választásokra van szükség.

– Mivel lehet ezt elérni?

– Májusban hét régióban lesznek tartományi válasz­tások, és legalább ötben, de az is lehet, hogy mindegyikben a Liga vezette jobbközép koalíció fog nyerni. Ezeknek a győzelmeknek a fényében már könnyebb lesz meggyőzni Sergio Mattarella elnököt. Az emberek új választásokat akarnak, csak idő kérdése, mikor jutunk el odáig. Mi készen állunk, hogy visszavegyünk az országunkat. Készek vagyunk vállalni a kormányzás felelősségét és együttműködni olyan országokkal, mint Magyarország és Lengyelország, akik harcolnak a túlterjeszkedő uniós bürokrácia, az illegális bevándorlás és a Soros-hálózat által terjesztett nyílt társadalom eszméje ellen.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszel hangnemet váltott

ĀAz Európai Bizottság meg akarta alázni Londont a Brexit miatt – emlékeztetett Marco Campomenosi ligás EP-képviselő

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom