Külföld

Megrengetheti a kormányt a CDU elnökének távozása

A németek csaknem fele úgy gondolja, hogy a jobboldali AfD tíz éven belül részt vehet egy tartomány vagy akár az ország vezetésében – derül ki egy közvélemény-kutatásból

Mihamarabb tisztázni kell a személyi vitákat a német Kereszténydemokrata Unióban a bajor testvérpártot vezető Markus Söder szerint. A türingiai kormányfőválasztás után egyébként a tartományban bezuhant a CDU támogatottsága.

Megrengetheti a kormányt a CDU elnökének távozása
Merkel nagy reményeket fűzött Kramp-Karrenbauerhez, pártválság lett a vége
Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

A német kormánykoalíció stabilitására is hatással lehet, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer hétfőn bejelentette, lemond a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéről – közölte az n-tv német hírtelevízió. A CDU, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Szociál­demokrata Párt (SPD) alkotta berlini kormány vezető politikusai a bejelentés után arról beszéltek, hogy a közös kormányzás folytatódni fog. Olaf Scholz SPD-s alkancellár az ARD közszolgálati csatornának azt mondta, a CDU új vezetőjének megválasztási folyamata nem lesz hatással a kabinet munkájára. Maga Kramp-Karrenbauer az ARD-nek arról beszélt, hogy az Angela Merkel vezette kormány ki fogja tölteni a jogalkotási időszakot.

A bajor testvérpárt CSU-t vezető Markus Söder ugyanakkor a ZDF köztelevízióban sürgette a CDU-t, hogy minél hamarabb tisztázzák a személyi vitákat, mivel a kialakult helyzet egész Németország stabilitására is hatással van.

A CDU/CSU keddi szövetségi parlamenti tanácskozásán egyébként Merkel összefogásra szólította fel a párttagokat, és hangsúlyozta, hogy küzdeni kell a demokratikus, mérsékelt Németország ügyének előmozdításáért.

Ez idáig senki nem jelezte nyilvánosan, hogy megpályázza a CDU pártelnökségét, a Die Welt című lap viszont egy 713 párttag megkérdezésével készült felmérésre hivatkozva azt írta, a tagok 26 százaléka Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfőt, 25 százalék Södert, 24 százalék pedig a pártelnökségért 2018-ban szintén versengő Friedrich Merzet látná szívesen a CDU élén.

A CDU-elnök lemondásának előzménye volt a türingiai tartományi törvényhozásban tartott kormányfőválasztás, amelyen a CDU és a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői a Szabaddemokrata Párt (FDP) jelöltjére, Thomas Kemmerichre szavaztak. Annak ellenére, hogy a német pártok elutasítják az együttműködést az AfD-vel, a YouGov közvélemény-kutató vizsgálata szerint a németek 48 százaléka arra számít, hogy a párt tíz éven belül egy tartományi vagy akár a szövetségi kormány tagja lesz.

A volt keletnémet Türingia tartományban tovább erősödött a szélsőbaloldali Die Linke, a pártra a lakosság 39 százaléka szavazna, a CDU támogatottsága viszont 13 százalékra zuhant vissza a tavaly őszi 21,7 százalékhoz képest.

A nemzetközi sajtó főleg negatívan értékelte Kramp-Karrenbauer lemondását. Az osztrák Der Standard szerint a döntés következtében nem jók Németország kilátásai. Az olasz Corriere della Sera azt írta, Angela Merkel utódjelöltjének lemondása azt jelzi, hogy a kancellár mögött már nem áll ki az egész pártja. Az orosz Kommerszant pedig úgy véli, a német politikai rendszer komoly válságba került.

Kapcsolódó írásaink

Meghatározó találkozó Berlinben

ĀMerkelnek nem érdeke, hogy a kereszténydemokrata értékeket a leghatározottabban képviselő Fidesz kiváljon az Európai Néppártból – mondta lapunknak Törcsi Péter

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom